Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Odborníci Nemocnice Přerov řeší ročně 20 amputací, nejvíce na podzim

8.9.2017

Práce s rotační okružní pilou, strunovou sekačkou, sekyrou nebo kosou v Česku každoročně způsobí stovky zranění a desítky případů amputací. Jen na Přerovsku každoročně přijde o prsty zhruba dvacítka lidí, kteří přijíždějí do Nemocnice Přerov na ošetření. V případě částečných amputací se obvykle prsty vrací do plné funkce, v případě totální amputace je ale situace složitější.

Naopak v případě kompletních amputací je již nutná plastika s napojením cév amputátu. „U kompletních amputací je potřeba obnovit napojení cév, tak aby bylo zajištěno funkční prokrvení. Takovýto zákrok musí proběhnout do dvanácti hodin od úrazu a provádí ho v našem regionu nemocnice v Olomouci či v Brně,“ vysvětluje MUDr. Přikryl s tím, že stěžejní je vždy záchrana palce. Rozhodně to ale neznamená, že o záchranu jiných prstů zdravotníci neusilují. Zejména u mladých lidí je žádoucí záchrana každého prstu, ne vždy je to ale možné.

O tom, zda lze amputovaný prst přišít, a zda bude v budoucnu plně funkční, přitom rozhoduje do velké míry i postup samotného raněného a ošetřujících osob ještě před příjezdem do nemocnice. „V první řadě je potřeba sterilně obvázat ránu, amputát obložit ledem a spěchat do nemocnice. Optimální je příjezd do jedné hodiny. Rozhodně se ale amputát nesmí během transportu přímo koupat ve studené vodě nebo být skrz naskrz promrzlý. Lepší je oddělenou část vložit do sáčku, a teprve takto následně chladit vodou či vodou s ledem. Velkým problémem jsou ale nečistoty, piliny a podobně, kvůli kterým bohužel mnohdy není přišití možné,“ popisuje primář Přikryl.

Možných komplikací je ale celá řada, a to i ve chvíli, kdy je již prst přišitý. „Může dojít k infekci, trombóze drobných tepen a následné rejekci replantovaného prstu. Také šlachy a nervy se napojují a i s tímto bývají problémy. I když se prst ujme a funguje, vždy může být nějakým způsobem bolestivý, necitlivý a omezený v pohybu. Odhaduji, že zhruba třetina pokusů o replantaci je úspěšných, a to tak, že dlouho trvá omezená hybnost a necitlivost prstu,“ uzavírá MUDr. Pavel Přikryl s tím, že nejdůležitější je prevence a maximální snaha se zranění vyhnout. Samozřejmostí by proto mělo být dodržování zásad bezpečnosti práce, a to při práci s jakýmkoliv nářadím. Použití pracovních rukavic přitom nemusí být vždy výhrou, neboť právě zachycená rukavice například při práci s cirkulárkou často způsobí následné zranění ruky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: