Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

V Nemocnici Přerov se v loňském roce narodilo 844 dětí

3.1.2018

Celkem 844 dětí se v loňském roce narodilo v Nemocnici Přerov, která je členem skupiny AGEL. Mezi novorozenci bylo 444 chlapců, 400 děvčátek a 9 párů dvojčat. Na první letošní miminko museli porodníci čekat až do 2. ledna, kdy se v 17.13 hodin narodil chlapeček Petr.

Ve srovnání s rokem 2016, kdy přišlo na svět 857 dětí, se drží porodnost v přerovské nemocnici na stejné úrovni. „Nejplodnějším měsícem byl loni listopad, kdy k nám přijelo 78 maminek. Nejméně se naopak rodilo v březnu, kdy jsme evidovali 52 porodů,“ prozradila Mgr. Radmila Šimoníková, vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Nemocnice Přerov.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla ta tradiční, česká, jako je Tereza a Eliška, kterých bylo během roku shodně celkem 16. Pro 15 děvčátek pak rodiče vybrali jméno Karolína. „Mezi chlapci suverénně vedli Adamové, kterých se narodilo 26, dále Jakubové, kterých bylo 18. Mezi chlapci se dále často vyskytovalo jméno Filip, Lukáš, David či Tomáš,“ uvedla Mgr. Radmila Šimoníková. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2017 se jednalo například o Aneliju, Fabricia, Joshe, Kate Mirabell, Lejlu, Lotu, Madlen, Sedrika, Timeu či Xaviera.

Porodnice Nemocnice Přerov nabízí budoucím maminkám tři samostatné uzavřené porodní boxy, které poskytují rodičce i jejímu partnerovi maximální soukromí. Součástí těchto boxů jsou kromě speciálních polohovacích lůžek také rehabilitační balony, žebřiny, lano, vak, žíněnky, stolička, sprcha, křeslo, rádio s CD přehrávačem či aromalampa. Nejmodernější porodní místnosti tak umožňují nespočet alternativních způsobů vedení porodu. Mezi maminkami se stává stále oblíbenějším bonding. „Bonding“ podporuje budování základních emočních vazeb mezi matkou a dítětem tím, že se novorozenec ihned po porodu svěří do péče maminky a jejího doprovodu.

Porodnice je také držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň organizuje předporodní kurzy, cvičení před i po porodu, intenzivně podporuje kojení a provozuje bezplatnou laktační poradnu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: