Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nemocnice Přerov zve dárce krve na zmrzlinu

1.6.2018

Sladkou chladivou odměnu si budou moci v úterý a ve středu 5. a 6. června vychutnat všichni dobrovolní dárci krve v Přerově. Hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice Přerov, která je členem skupiny AGEL, zve na čokoládovou zmrzlinu každého, kdo přijde v předprázdninovém období darovat krev či plazmu. Cílem akce „Dny čokoládové zmrzliny“ je zajistit dostatečnou zásobu krve a krevních složek pro letní měsíce, které jsou kvůli dovoleným a cestování do zemí mimo Evropu každoročně kritické.

„Krev je nepostradatelnou součástí léčby i v moderní medicíně a denně zachraňuje životy. Bohužel dárců krve je neustále nedostatek. Starší odcházejí a mladých nepřibývá. V létě pak navíc ubývá i odběrů od pravidelných dárců, a to kvůli dovoleným. Právě v létě ale naopak stoupá počet úrazů a spolu s nimi i potřeba krve. Před letními prázdninami tedy vřele uvítáme všechny prvodárce i registrované dárce, kteří přijdou,“ zve MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Přerov, s tím, že zajímavou motivací pro dárce v tomto teplém období může být čokoládová zmrzlina, kterou dostane každý příchozí.

V tomto letním období je přitom každý dobrovolný dárce významným přínosem. Kromě zvýšeného počtu dovolených je během prázdnin komplikací i cestování letadlem a pobyty v přímořských a exotických zemích, které dárcům krve na několik týdnů až měsíců znemožní odběr. „S ohledem na zachování maximální bezpečnosti a kvality odebírané krve neodebíráme krev u dárců, kteří se vrátili z oblastí se zvýšeným rizikem výskytu malárie, infekční žloutenky a jiných, krví přenosných chorob,“ vysvětluje MUDr. Štefan Repovský.

Zájemci z řad prvodárců mohou k odběrům přicházet vždy v úterý a středu mezi 6. a 8. hodinou, a to na hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice Přerov i bez objednávky. Opakovaní dárci se mohou objednat na čísle 581 271 103 nebo e-mailem na transfuzni@npr.agel.cz.

 „Budeme rádi za každého nového dárce, který se přidá do našich řad. Obecně ale oceníme i jakoukoliv jinou formu pomoci, například propagaci dárcovství krve - ať už mezi spolupracovníky, rodinnými příslušníky, nebo přáteli. Takto nám mohou pomoci například i ti, kteří sami darovat krev nemohou,“ uzavírá MUDr. Štefan Repovský s tím, že aktuálně je nedostatek zásob krve především krevní skupiny 0 Rh-, A Rh-, B Rh- a skupiny 0 Rh+.

Dárcem krve či plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. „S sebou k odběru potřebuje každý zájemce jen občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno, jak se občas prvodárci mylně domnívají, a dodržet dostatečný příjem tekutin,“ dodává MUDr. Repovský.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: