Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Urologové Nemocnice Přerov odstraňují močové kameny šetrněji pomocí nového laseru

14.6.2018

Moderní přístroj sloužící k odstranění močových kamenů z močovodu a ledvin získalo nově urologické oddělení Nemocnice Přerov, která je členem skupiny AGEL. Nový laserový lithotriptor umožňuje efektivněji a cíleněji drtit kameny v močových cestách. Tím výrazně zefektivňuje léčbu, zkracuje dobu zákroku a je maximálně šetrný k organismu pacienta. Nový přístroj, který nahradil starší typ, přišel nemocnici na více než jeden milion korun.

Moderní laserový lithotriptor patří k nejmodernějším přístrojům k odstranění močových kamenů v Evropě. „Zakoupením tohoto přístroje byla na našem oddělení významně modernizována endoskopická léčba urolitiázy – tedy kamenů v močových cestách,“ vysvětluje primář urologického oddělení Nemocnice Přerov MUDr. Zdeněk Jadrníček s tím, že ročně na jeho oddělení podstoupí tuto miniinvazivní operaci zhruba 100 pacientů.

Výhodou přístroje je možnost jeho nastavení na různý výkon, díky čemuž jsou lékaři schopni rozdrtit i ty nejtvrdší konkrementy. „Laserový litotryptor umožňuje rozbít kámen v močovém měchýři,  močovodu a v kombinaci s použitím flexibilního nástroje i v samotné ledvině, pokud jsou anatomické poměry příznivé,“ doplnil primář.

Onemocnění močových cest a tvorba ledvinových kamenů doprovází lidstvo po celou dobu jeho vývoje. Vyskytuje se převážně u lidí v produktivním věku 20 až 45 let a zůstává, i přes dosažené pokroky v medicíně, závažným zdravotním problémem. Jeho nebezpečí spočívá především v potenciálním ohrožení ledvin a ve vysoké míře pravděpodobnosti jeho opakování.

Močové kameny navíc patří k civilizačním nemocem se stoupajícím výskytem v populaci. Způsob jejich léčby se ale v posledních desetiletích podstatně změnil. „Léčba kamenů v ledvinách, močovodu a močovém měchýři zaznamenala v posledních desetiletích významné změny směrem od otevřených operací k minimálně invazivním výkonům. Důvodem je neustálý pokrok v medicíně, umožňující vývoj zařízení pro minimálně invazivní přístup,“ uzavírá primář Jadrníček.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: