Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Vyhněte se podzimním úrazům, předvídejte, radí ortoped Nemocnice Přerov

24.10.2019

Důsledně používat ochranné pomůcky a chrániče při sportech a chovat se bezpečně jak v přírodě, tak v dopravě je nutné nejen při nadcházejících podzimních prázdninách, ale celoročně. Jen díky tomu eviduje ortopedicko – traumatologické oddělení Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL, za posledních deset let klesající počet operovaných dětských úrazů. Oproti loňskému roku je letos patrný pokles o desítky operačních zákroků způsobených úrazem dětí.

Počet závažných dětských zlomenin k operaci zaujímá v Přerově asi čtvrtinu až pětinu všech operovaných úrazů. „Posledních deset let vnímám pokles operovaných úrazů u dětí. Zatímco v roce 2010 jsme děti museli pro úraz operovat 102krát, loni už to bylo jen 73krát a letošní rok vyjde ještě lépe, neboť za první pololetí jsme operovali pouze 32 případů,“ pochvaluje si MUDr. Pavel Přikryl, PhD., primář ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Přerov s tím, že významný podíl na poklesu dětských úrazů má používání ochranných pomůcek, přičemž většina úrazů pramení ze zbytečných chyb v prevenci, jako jsou nedostatečné předvídání a poučení o bezpečnosti.

Sám za nejbizarnější považuje hlubokou tržnou ránu na noze dítěte ze srážky dvou lodí, která si kvůli pár vteřinám nepozornosti vyžádala měsíční léčení. Všeobecně jsou podle něj prognózy dětských zlomenin příznivé, neboť růstem se většina zranění kostí zkoriguje a následky nezanechá. Komplikovanější s ohledem na trvalé následky může být zlomenina dětského lokte, která se na rozdíl od sportovních úrazů vyskytuje celoročně.

Příčinami sezónních zlomenin jsou nejčastěji lyžování, cyklistika a bruslení. „Zatímco v zimě mají dětští pacienti zlomené bérce a předloktí z lyží a snowboardů, na jaře jsou to zlomeniny zápěstí a v létě zlomeniny klíční kosti z cyklistiky. Podzim je do četnosti i specifik úrazu dětí chudší, přesto opatrnosti není nikdy dost,“ říká MUDr. Pavel Přikryl, PhD.

Také na dětském oddělení Nemocnice Přerov bývají podzimní měsíce podprůměrné. „Vnímáme každoročně zvýšený počet dětských úrazů v období duben až červen díky četným venkovním aktivitám, kdy míváme i přes 25 hospitalizací měsíčně. Diagnózy jsou zpravidla pády z výšky, otřesy mozku, zlomeniny především předloktí a v oblasti lokte,“ doplňuje MUDr. Jaroslav Bouchal, primář dětského oddělení Nemocnice Přerov s tím, že mají zpravidla 150 až 165 hospitalizovaných dětských pacientů za rok a ošetřují i lehčí popáleniny.

Lékaři se shodují, že důraz na prevenci pomáhá předcházet vzniku poranění. „Důležité je nenechávat bez dozoru kojence, batolata a předškolní děti. Dále při venkovních aktivitách používat přilby, chrániče a další ochranné pomůcky, na průlezkách a trampolínách děti sledovat, zabezpečit vstupy, schodiště, zabránit kontaktu s horkými předměty, jako jsou kamna, hrnce, vařit spíše na zadních plotýnkách, dát pozor na horkou vodu v konvicích a mít hrnky na stolech bez ubrusů. Mimo domov je také nutné poučit dítě o bezpečném chování v rámci silničního provozu,“ připomíná před blížícími se podzimními prázdninami MUDr. Jaroslav Bouchal.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: