Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nemocnice Středomoravské nemocniční se připojí k Evropskému antibiotickému dni

15.11.2019

18. listopad je již tradičně vyhlašován jako Evropský antibiotický den, jehož připomenutí souvisí především k zamyšlení se nad uvážlivým užíváním antibiotik. Středomoravská nemocniční, člen skupiny AGEL ve všech svých nemocnicích - v Prostějově, Přerově i Šternberku vyvěsí propagační letáky, kde budou symbolickou formou vyjádřeny okamžiky, které někdy neoprávněnost užívání antibiotik připomenou.

Iniciativu Evropského antibiotického dne organizuje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí a podporuje ji Světová zdravotnická organizace. Jedná se o iniciativu zaměřenou na laickou i odbornou veřejnost a jejím cílem je zvýšit povědomí o správném užívání antibiotik, ale také o hrozbách, které představují bakterie odolné vůči mnohým skupinám antibiotik.

„Antibiotika jsou velmi důležitou skupinou léčiv, která zachraňují lidské životy při terapii infekčních chorob. Bohužel, odolnost (rezistence) bakterií vůči antibiotikům nebo dokonce jejich schopnost přežívat v přítomnosti antibiotik, se stává v posledních letech velmi závažným problémem globálního významu. Trend antibiotické rezistence je totiž rok od roku vzestupný a pokud se neomezí spotřeba antibiotik, je reálná hrozba že za čtvrt století může být úmrtnost na infekční choroby vyšší, než na choroby onkologické nebo kardiovaskulární.“ říká Kohnová

V rámci osvětové akce k Evropskému antibiotickému dni proto budou v pondělí 18. listopadu v ambulancích i veřejných prostorách nemocnic Středomoravské nemocniční pro širokou veřejnost k dispozici plakáty ozřejmující tuto problematiku.

„Je velmi důležité neustále připomínat nejen široké veřejnosti, ale i zdravotníkům nezbytnost zodpovědného přístupu k užívání antibiotik, neboť správným užíváním antibiotik můžeme zamezit množení rezistentních kmenů a napomoci tak k zachování účinných léků pro budoucí generace. Pokud lidé antibiotika užívají v případech, kdy to není nutné, bakteriální původci infekcí si postupně vůči nim vytváří odolnost a antibiotika se stávají neúčinnými,“ říká primářka prostějovské mikrobiologie OLM MUDr. Mgr. Ivana Kohnová s tím, že v praxi se často stává, že pacienti antibiotika požadují, aniž by to jejich diagnóza vyžadovala. „V těchto případech je nutná přímá a otevřená spolupráce lékaře s pacientem a také osvěta ve smyslu upozornění na všechna rizika, která jsou s nadužívání antibiotik spojena“ dodává primářka Kohnová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: