Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Jak se vyvarovat žaludečních problémů o Vánocích? Nejlepší je se nepřejídat, radí primář interního oddělení Nemocnice AGEL Přerov

21.12.2020

Jez do polosyta, pij do polopita. Známá rada střídmého hodování je během Vánoc u většiny lidí zapomenutá a není tak překvapením, že nadměrné sváteční hodování končí v závěru roku u mnohých cestou na pohotovost se žlučníkovou kolikou nebo s otravou alkoholem.

Tučné těžké jídlo dominuje českému jídelníčku od Štědrého dne až do Nového roku a jeho nadměrná konzumace může vést k řadě problémů. Trávící trakt reaguje na příjem potravy vylučováním žaludečních šťáv, enzymů ze slinivky břišní, žluče ze žlučníku a střevních sekretů, aby se umožnilo trávení cukrů, bílkovin a tuků. „Prudká činnost těchto orgánů a stahování hladkých svalů trávicího systému při přejedení může vyvolat nejrůznější potíže, včetně bolestí břicha nebo tlaků v pravém podžebří. Někdy se může stát, že stahování žlučníku vypudí do žlučových cest žlučový kamínek, který žlučovod ucpe. Taková žlučníková kolika je nesmírně bolestivá a většinou vyžaduje rychlý zásah lékaře,” říká doc. MUDr. Dan Marek, Ph.D., FESC, primář interního oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

Přejedení může vyvolat nevolnost, zvracení, nadýmání nebo průjem, ale ač se jedná o nepříjemné potíže, nejsou příliš nebezpečné. Mnohem vážnější nemoc je zánět slinivky břišní, která při těžkém průběhu může přivodit i smrt. „Je poměrně častá u alkoholiků. Ale přemíra tučného jídla ji může vyvolat i u lidí, kteří náročné jídlo s alkoholem nekombinovali,” varuje primář s tím, že pokud bolesti břicha trvají několik hodin, neustává zvracení nebo se objeví teplota, je nejvyšší čas na vyšetření lékařem. Na otázku, zda existuje domácí první pomoc na přejedení, má primář Dan Marek jasnou odpověď. „Rozhodně nejlepší je prevence, tedy se vůbec nepřejídat. Překyselení žaludku a pálení žáhy pak poměrně rychle odstraní lžíce jedlé sody,” radí.

Bohatý jídelníček na přelomu prosince a ledna doprovází často také bujaré popíjení alkoholu, které končí, v lepším případě, kocovinou. Receptů na tzv. vyprošťovák je sice mnoho, žádný však není zaručený a spolehlivý. Už během večírku je dobré nezapomínat na konzumaci vody, aby byl organizmus dostatečně zavodněný. „Následkem pití alkoholu v jakékoliv formě je totiž vždycky zvýšená tvorba moči a dehydratace. Nejen že naše tělo trpí, ale ani se pak nedokáže dostatečně rychle zbavovat metabolitů. Alkohol je jed, který akutně poškozuje nervovou tkáň. Poruchu funkce mozku a mozečku při podnapilosti asi všichni dobře znají. Málokdo si ale uvědomuje, že alkohol poškozuje mozek nevratně - ničí totiž nervové buňky. Každou kocovinku zaplatíme ztrátou milionů mozkových buněk a jejich spojení. Nervové buňky naše tělo nedokáže už nikdy nahradit,” připomíná primář přerovské interny.

Nadměrné pití alkoholu může mít za následek bezpočet zdravotních komplikací, nejedná se pouze o známou cirhózu a selhání jater, může také zcela zničit srdce nebo nenávratně poškodit již zmiňovanou slinivku břišní. Opilost má také za následek mnoho zbytečných úrazů a incidentů, které mohou mít celoživotní následky.

Zcela vyhýbat by se alkoholickým nápojům měli vyléčení alkoholici, pacienti s akutním onemocněním, kteří berou léky, například antibiotika, nebo diabetici. „Paleta nebezpečných interakcí je mnohem širší. Tolerance alkoholu obecně je také daná naší enzymatickou výbavou. Kdo ji nemá tolik výkonnou, zbavuje se alkoholu špatně - je takzvaný pomalý metabolizátor. Takoví lidé, když si nedají pozor, se z lidově nazývané „opice“ vzpamatovávají dlouho,” pokračuje primář MUDr. Dan Marekz Nemocnice AGEL Přerov a na závěr dodává: „Myslím, že my zdravotníci nejsme nijak úzkoprsí moralisti a rádi se poveselíme. Ale dospělý člověk by se měl umět ovládat a znát svou míru. Opilci ničí své tělo a svou duši, svůj život. Nám znepříjemňují každou noční službu, nejen na Vánoce. Vyčerpávají lékaře, sestry a zatěžují celý zdravotnický systém. Přitom za to necítí žádnou zodpovědnost, jsou často agresivní a sprostí. Těšme se na Vánoce jako na příjemné období, kdy si člověk odpočine, vyčistí duši, obnoví vztahy se svými blízkými a reflektuje věci, které ho přesahují.”

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: