Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nová dětská oční ambulance v Nemocnici AGEL Přerov

30.10.2023

Oční oddělení Nemocnice AGEL Přerov rozšířilo služby pro dětské pacienty do 18 let. Reaguje tak na vyšší poptávku vzhledem k rostoucímu počtu dioptrických očních vad u dětí s krátkozrakosti, dalekozrakostí, k včasnému záchytu šilhání a nastavení správné léčby jako prevence tupozrakosti. Tyto vady je nutno zachytit a léčit ještě v předškolním věku, aby byla šance na vyléčení co nejvyšší.

„Cílem nové oční ambulance je lepší dostupnost zdravotní péče pro děti a  současně vytvoření příjemného prostředí k vyšetření,” říká primářka očního oddělení MUDr. Monika Daňková s tím, že ambulance je moderně  vybavená, izolovaná  od  rušivých elementů ostatního chodu oddělení a čekárny, s personálem orientovaným na dětského pacienta. „Měsíčně bychom mohli vyšetřit  podle personální kapacity  a potřeb dětských lékařů regionu až okolo 200 dětských pacientů,” doplnila primářka.

Do přestavby nové ambulance z původní technické místnosti očního oddělení a pořízení moderních přístrojů nemocnice investovala zhruba půl milionu korun. Pro vyšetřování a léčbu dětí budou sloužit projekční optotyp i pro děti předškolního věku (přístroj pro vyšetření správného vidění), nebo štěrbinová lampa. Dětem budou přesně změřeny dioptrie na autorefraktometru. „Pro komplexní oční vyšetření  transparentnosti oční čočky a očního pozadí se budou vyšetřovat oči v rozkapání speciálními očními kapkami, které rozšiřují oční zorničku a ukážou i navíc skryté dioptrie u dětí, a to podle věku a spolupráce pacienta,“ uvedla primářka Daňková.

Dětská oční ambulance bude dále  pokračovat  ve spolupráci se specializovanou ortoptistkou, ke které budou odesílané děti se závažnějšími očními vadami v kombinaci se šilháním a nebezpečím vzniku tupozrakosti. Zde budou mít děti prostor k  nácviku  správného vidění  a prostorové orientace formou hry. Pro menší děti je pak možnost i zápis do ortoptické školky s denním provozem. „Delší dobu také velmi dobře spolupracujeme s klinikou dětských očních vad v Brně, a to v případě operativního řešení šilhání, dětské vrozené katarakty, nebo zeleného zákalu. Také spolupracujeme s lékařkou Věrou Bláhovou, specialistkou na dětské oční pacienty v Přerově, a oftalmologem Stanislavem Červenkou z očního pracoviště v Otrokovicích, specialistou na neprůchodnost slaných cest u dětí,“ sdělila primářka Daňková.

Dětská oční ambulance se v Nemocnici AGEL Přerov nachází v prvním patře v prostorách očního oddělení a bude fungovat  dva dny v týdnu - úterý a čtvrtek od 08:00 do 14:30. Pacienti se mohou objednávat na telefonním čísle 581271437/438 mezi 13:30 až 14:30, přičemž žádanka od dětského praktického lékaře je nezbytností.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: