Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nemocnice AGEL Přerov zavádí novinku v rehabilitaci. Terapie virtuální realitou pomocí 3D brýlí pomůže lidem po úrazech i těm, kteří mají neurologickou diagnózu

18.4.2024

Přerov, 17. 4. 2024: Terapie virtuální realitou je novinkou, kterou před časem začala skupina AGEL testovat v sedmi ze svých zdravotnických zařízení. Pomáhá lidem po úrazech i těm, kteří mají neurologickou diagnózu. Jedním ze zařízení, kde tuto metodu hojně využívají, je i rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

„Virtuální realita napomáhá pacientům s nácvikem hrubé i jemné motoriky. Nejčastěji jde o pacienty po úrazech, při degenerativních onemocněních pohybového aparátu nebo po nervových poškozeních. Lze ji také ale využít pro zlepšení kondice a držení těla. V případě, že máme spolupracujícího pacienta a šikovného fyzioterapeuta, je její užití všestranné,“ uvádí MUDr. Jana Řezáčová, primářka Rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

Virtuální realita může urychlit a efektivně napomoci pacientům k návratu do běžného života je velice vítána také mezi zdravotníky. „Ohlasy našeho personálu jsou skvělé, protože se jedná o motivační metodu, která dovede snadněji pacienta k provedení pohybu, který mu jinak působí potíže. S virtuální realitou pacient nevnímá tolik bolest, která pohyb provází a můžeme tedy říct, že virtuální realita posouvá práh bolesti. Z těchto výsledků pak mají radost všichni. Pro pacienty je odměnou dobrý pocit z efektivního, zábavného a méně bolestivého cvičení a fyzioterapeut za sebou vidí dobré výsledky své práce, což jej pochopitelně naplňuje,“ vysvětluje primářka oddělení.

Zdravotníkům umožňuje okamžitý přístup ke všem důležitým datům speciální software pro virtuální realitu, který zobrazuje veškeré výsledky, progrese a na kterém lze také individuálně upravovat rehabilitační plán. Tímto způsobem tak zdravotníci i pacienti vidí pokroky léčby.

„Virtuální realitu vnímáme jako výbornou pomůcku k zefektivnění naší práce a velký krok kupředu nejen v rehabilitaci. Přesto, ale i zde existuje několik málo kontraindikací a pro některé pacienty tato novinka nemusí být vhodná. Například pacientům, kteří trpí závratěmi, nevolnostmi nebo psychiatrickými onemocněními či epilepsií, není tato novinka doporučována,“ uzavírá MUDr. Jana Řezáčová, primářka Rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: