Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Distanční výuka viditelně zhoršila zrak u dětí. Displeje telefonů a tabletů zrak jednostranně zatěžují

24.8.2021

Dlouhodobé sledování počítačového monitoru, navíc s neostrým obrazem během distanční výuky, společně s celkovým navýšením času tráveného doma u obrazovek televizí i mobilů se již výrazně projevuje na dětském zraku. Zdravotníci v Nemocnice AGEL v Přerově evidují dvacetiprocentní nárůst počtu dětských pacientů s očními obtížemi ve srovnání s rokem předchozím. Mezi ty nejčastější patří pálení či zarudnutí očí, špatné zaostřování, bolesti hlavy či záněty očí.

„Do našich ambulancí přivádějí nejčastěji rodiče děti s bolestmi hlavy z učení při počítači, nebo také s pálením a zčervenáním očí,“ popisuje nejčastější obtíže MUDr. Monika Daňková, primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov s tím, že aktuálně evidují ve svých ambulancích zhruba dvacetiprocentní nárůst počtu dětských pacientů s těmito problémy. Realita ovšem může podle primářky být i daleko horší. Ne všichni rodiče totiž s podobnými obtížemi přicházejí za odborníky.

„Pokud jsou obtíže jednorázové, například zarudnutí či pálení očí, lze použít i volně prodejné přípravky, například kapky do očí. Jistější je ale vždy navštívit lékaře. U nás v ambulanci můžeme během chvilky spolehlivě vyloučit například jiné příčiny obtíží – ať už neurologického, nebo jiného původu, případně odhalíme i rozličná oční onemocnění. Zároveň u dětí vždy měříme refrakci a můžeme předepsat i vhodné brýle,“ vyjmenovává MUDr. Daňková.

Ruku v ruce s léčbou a zásahy odborníků by ale samozřejmě měly jít i změny životního stylu a preventivní opatření. K nim patří zejména eliminace času tráveného doma u obrazovek elektroniky – ať už jde o sociální sítě, sledování televize, nebo hraní her.

Displeje a obrazovky totiž zrak jednostranně zatěžují a nutí ho vzhledem k neostrosti i odleskům k daleko větší námaze. „Naopak pobyt venku v běžném prostředí, vyžadující i zaostřování na dálku, zlepšuje celkově schopnost zaostřování i vidění,“ prozrazuje primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov s tím, že v situacích, kdy čas trávený u obrazovek již eliminovat nelze, je vhodné zařazovat krátké pauzy po 20 minutách sledování obrazovky a je také vhodné umístit displej do úrovně očí a lehce jej odklonit. Počítač je zároveň vhodnější než tablet či telefon.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: