Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nový šokový zmrazovač v Nemocnici AGEL Přerov zmrazí ročně tisíce litrů plazmy

22.4.2022

Rychlejší mražení i komfortnější ovládání čeká na zdravotníky hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov díky investici do nového šokového zmrazovače. Kontaktní zmrazovač plazmy vyšel nemocnici na téměř milion korun.

„Nový šokový zmrazovač plazmy od firmy Medista je konkrétně typ MBF 21, což je výkonný kontaktní model umožňující chladit i 14 krevních vaků zároveň, a to na teplotu -30°C do 60 minut,“ popisuje MUDr. Štefan Repovský, náměstek pro léčebnou péči a primář hematologicko–transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov s tím, že po zapnutí je stroj předmražen do 15 minut a po vyjmutí dávky lze ihned zakládat dávku novou, což významně zrychluje proces mražení.

Součástí zmrazovače je počítač s tiskárnou a softwarem, který celý proces zamrazování monitoruje a po jeho ukončení vydá protokol o průběhu mrazicího cyklu. Software zároveň vše archivuje v databázi, ve které uživatel zpětně nalezne veškeré informace o proběhlých zmrazovacích cyklech. uvádí. Nový přístroj nahradil v přerovské nemocnici starší zmrazovač, který zde sloužil od roku 2009.

„Nový zmrazovač používáme teprve pár týdnů a už teď mohu říct, že nám velice práci usnadní a především urychlí. Ročně by mohl tento přístroj zmrazit až 4000 litrů plazmy. Takto zpracovaná plazma se pak může skladovat až 36 měsíců a použít pro pacienty, nebo k výrobě léčebných koncentrátů pro zástavu krvácení,” doplňuje primář MUDr. Štefan Repovský.

Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov provádí odběry dárců krve, odběry krve pro autologní transfuze a odběry plazmy technikou přístrojové plazmaferézy. Všechny odběry jsou zásadně od bezpříspěvkových dárců krve. Veškeré informací k dárcovství jsou k dispozici na webových stránkách: https://nemocniceprerov.agel.cz/pracoviste/oddeleni/hto.html.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: