Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Těžce nemocné pacienty léčí v Nemocnici Přerov také pomocí hudby a vůní

11.4.2016

Poslech známé hudby, vnímání známých vůní či hlasů, sledování oblíbených pořadů. I takovéto zdánlivě obyčejné činnosti mohou v případě těžce postižených a nemocných lidí přinášet významné pokroky v oblasti vnímání, komunikace či pohybu. Důkazem jsou pozitivní výsledky zdravotníků v Nemocnici Přerov, kteří koncept bazální stimulace uplatňují v rámci ošetřovatelské péče. Nyní navíc oddělení ARO – DIP Nemocnice Přerov, která je členem skupiny AGEL, získalo certifikát „Pracoviště Bazální stimulace”, který je pro pacienty zárukou správného a efektivního provádění tohoto modelu.

Principem Bazální stimulace je probudit pacienta k vědomí pomocí vjemů a pocitů, které byly běžnou součástí jeho dosavadního života. „Je to běh na dlouhou trať, který vyžaduje množství času, trpělivost personálu i blízkých pacienta. Aby stimulující péče byla efektivní, je navíc potřeba spolupráce s příbuznými pacienta pro sepsání Bibliografické anamnézy o jeho návycích, oblíbených či neoblíbených činnostech, nápojích, pokrmech, vůních a podobně,“ vysvětluje Lenka Bonková, staniční sestra ARO-DIP oddělení Nemocnice Přerov.

K základním prvkům konceptu bazální stimulace patří somatická stimulace, jejímž cílem je pomocí masáží, koupelí a polohování u pacienta probudit vnímání jeho vlastního těla i okolí. Dále je to vestibulární stimulace, která vede k uvědomování si svého pohybu a polohy těla, a také stimulace vibrační, která umožňuje vnímání přicházejících podnětů chvění, vibrací, tónů a zvuků. Existuje ale i řada doplňkových prvků.

„Na oddělení dlouhodobé intenzivní péče zahrnujeme do ošetřovatelské péče v konceptu bazální stimulace i prvky nástavbové - jako optickou, auditivní, orální, olfaktorickou či taktilně-haptickou stimulaci, které obsahují poslech hudby, ochutnávky nápojů či jídel, čichání vůní nebo doteky,“ říká Lenka Bonková  s tím, že v nemocnici je aktuálně bazální stimulace prováděna především u pacientů jednotky dlouhodobé intenzivní péče.

„Na jednotce dlouhodobé intenzivní péče provádíme ošetřovatelskou péči v konceptu bazální stimulace už čtvrtým rokem. Techniky jsme zatím uplatnili u šestnácti našich klientů, kdy se z valné většiny jednalo o pacienty po neurochirurgickém zákroku nebo mozkolebečním poranění. U poloviny z nich jsme dosáhli velmi dobrých výsledků, vždy to ale vyžadovalo množství trpělivosti a času, neboť mnohdy trvá i několik měsíců, než se dostaví byť jen první drobné výsledky. Efekt stimulace navíc závisí na základní diagnóze a míře postižení pacienta,“ vysvětluje Lenka Bonková.

Po čtyřech letech aplikace metody nyní navíc oddělení ARO-DIP získalo certifikát „Pracoviště Bazální stimulace”, který je pro pacienty zárukou správného a efektivního provádění tohoto modelu. Certifikace Nemocnice Přerov probíhala prostřednictvím supervize, kterou vedla PhDr. Karolína Friedlová, ředitelka INSTITUTu Bazální stimulace a jediná licencovaná lektorka a přední propagátorka tohoto konceptu v České republice. „Certifikát s platností do roku 2019, který jsme čerstvě získali, je pro nás především uznáním a poděkováním za naši práci,“ shrnuje Bonková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: