Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Zaměstnanci Středomoravské nemocniční udržují zdravý životní styl pomocí společného projektu „SMN v pohybu“

19.7.2016

V dnešní uspěchané době má řada lidí tendenci vést nezdravý způsob života. Avšak především pravidelná pohybová aktivita je základním předpokladem pro dobré zdraví. Společnost Středomoravská nemocniční, která provozuje Nemocnici Prostějov, Přerov a Šternberk, se proto rozhodla motivovat své zaměstnance ke zdravému životnímu stylu pomocí jedinečného sociálního programu „SMN v pohybu“.

„Program byl sestaven tak, aby se jej mohl zúčastnit skutečně každý, tedy jak aktivní sportovec, tak člověk, který se nikdy v životě pravidelně nehýbal. Projekt nemá ambice nutit kohokoli k provozování náročných sportovních aktivit,“ nastínil vedoucí AGEL Sport Clinic Mgr. Radim Šlachta s tím, že cílem je naopak naučit účastníky dlouhodobě zařazovat do každodenního života takové množství pohybu, které je pro každého dosažitelné a přijatelné.

Jedinečnost projektu tkví především v tom, že se neomezuje pouze na jeden druh sportu. Zaměstnanci mohou provozovat jakýkoliv druh pohybové aktivity, kterou si pak zapisují pomocí speciálního softwaru. „Započítáván je i pohyb vykonaný v pracovní době, tedy chůze. Za svou snahu jsou průběžně odměňováni zajímavými benefity a na závěr programu mohou být zařazeni do losování o atraktivní ceny," popisuje fungování projektu projektová manažerka Ing. Veronika Jeřábková s tím, že účast je dobrovolná.

V loňském roce se do projektu zapojilo 237 zaměstnanců. „Program trval půl roku, za tuto dobu jsme v loňském roce společně šestkrát obešli rovník a spálili tolik energie, kolik by stačilo na dvouměsíční provoz všech tří nemocnic Středomoravské nemocniční,“ uvádí pro představu Ing. Jeřábková s tím, že v letošním roce se do programu přihlásilo už přes 300 osob. Jednou z nich je i paní Anna Synková, která pracuje na pokladně Nemocnice Přerov. „Do svých 20 let jsem byla cvičitelkou v Sokole, takže vztah ke sportu v sobě mám, ale vdala jsem se, měla děti a při zaměstnání už na pohyb nezbýval čas. Proto jsem s nadšením uvítala možnost se zúčastnit. I když jsem na tom nebyla zase tak špatně, pomohl mi projekt najít motivaci. Nestal se ze mě profesionální sportovec, ale snažím se žít aktivně. S vnoučaty podnikáme výlety, ráda hraji bowling, jezdím na kole a krokoměr mám neustále u sebe. Motivací jsou pro mě i vnoučata, která se mě ptají, kolik už mám našlapáno a zda mám splněný limit,“ popisuje s úsměvem Anna Synková, pokladní z Nemocnice Přerov.

Vstup do projektu „SMN v pohybu“ byl milníkem také pro informatika RNDr. Petra Mohapla z Nemocnice Šternberk. „Mám sedavé zaměstnání, a tak jsem tuto možnost bral jako výzvu a příležitost změnit svůj životní styl,“ prozradil RNDr. Petr Mohapl, který bydlí jen dva kilometry od nemocnice, a tak pokaždé, kdy je to možné, míří do práce pěšky. „Ve volném čase jezdíme s manželkou na kole, a když máme čas, vyrazíme také na hory. Je to vynikající projekt, díky kterému se cítím mnohem lépe,“ doplnil RNDr. Petr Mohapl.

Letošní novinkou je možnost zapojení rodinných příslušníků zaměstnanců či soutěž mezi odděleními. „Cílem programu je kromě zdravého pohybu také posílení firemní kultury. Najít mezi sebou i jiná než pracovní téma k hovoru a navodit na pracovišti dobrou náladu se zdravou dávkou soutěživosti,“ doplnila Ing. Jeřábková.

Možnost zapojení rodinných příslušníků kvituje i primářka oddělení LDN Nemocnice Šternberk, MUDr. Soňa Kočířová. „Novinku v podobě zapojení rodin do programu velmi vítám, a i doma se setkala s velmi kladným ohlasem. Společně s dětmi teď s nadšením podnikáme výlety po okolí a hledáme ukryté poklady, můžeme se s ostatními účastníky podělit o fotografie ze společného sportování a děti mohou posílat své obrázky do doplňkové soutěže. Program tak dostal daleko širší, společenský rozměr,“ shrnuje lékařka.

Během programu mohou všichni účastníci navíc absolvovat dvě bezplatná vyšetření, nejlépe na začátku a na konci trvání projektu. Informace o složení těla či výsledky kompletní zátěžové diagnostiky z těchto vyšetření dají účastníkům přesné informace o tom, jak program zlepšil jejich zdravotní stav.

Pohyb je zcela přirozenou a v mnoha ohledech i nutnou součástí života člověka. „Jakkoli nám moderní doba přináší řadu úlev, které redukují fyzickou práci nebo i samotný pohyb, neměli bychom na fyzické aktivity rezignovat. Mnoho z nás je zároveň vystaveno stresu – a pohyb může být jednou z metod, jak jej kompenzovat. Jsem proto velmi rád, že náš program „SMN v pohybu“ našel mezi zaměstnanci poměrně širokou odezvu, pokládám jej za pozitivní a přínosný – ostatně sám se programu účastním – a věřím, že přispívá nejen k lepší fyzické kondici, ale i celkově dobrému pocitu z toho, že děláme něco pozitivního pro své zdraví,“ říká Ing. Tomáš Uvízl, předseda představenstva Středomoravské nemocniční.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: