Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Zájemci z Přerova si mohou v nemocnici nechat zdarma vyšetřit zrak

30.4.2019

Glaukom neboli zelený zákal je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě a v Česku postihuje až pět procent obyvatel. Glaukom obvykle nebolí ani nepůsobí obtíže. Jeho včasný záchyt i úspěšnou léčbu proto může zajistit jedině preventivní vyšetření nitroočního tlaku. A právě to bude zdarma nabízet všem zájemcům Nemocnice Přerov v rámci Dne otevřených dveří očního oddělení, který proběhne v pátek 10. května.

Právě prevence je u glaukomu stěžejní, a to i v případech, kdy člověk nepociťuje žádné významnější obtíže. Zelený zákal totiž probíhá pomalu a nepozorovaně, bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku. Při včasném záchytu lze naopak zelený zákal úspěšně léčit a zrakové funkce u pacienta zachovat, je ale potřebná odborná péče.

Hlavním důvodem, proč glaukom vzniká, je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit pomocí několikaminutového vyšetření. Množství lidí se takovéhoto vyšetření obává, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné a může odhalit začínající zákal ještě ve fázi, kdy jej lze léčit a zrak zachránit," vysvětluje primářka očního oddělení Nemocnice Přerov MUDr. Monika Daňková s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku ukáže odchylku od normy, bude pacient objednán k dalším odborným vyšetřením.

Preventivně by měli vyšetření nitroočního tlaku absolvovat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji. „Více jsou ohroženi zeleným zákalem diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. U osob nad 45 let a současně  s některým z rizikových faktorů doporučuji prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky," uzavírá primářka.

Den otevřených dveří očního oddělení proběhne v Nemocnici Přerov v pátek 10. května od 9 do 16 hodin a kromě preventivního vyšetření nitroočního tlaku nabídne i prohlídku oddělení, osvětu týkající se prevence, metod diagnostiky, příznaků i léčby zeleného zákalu, konzultace či prezentaci pomůcek pro nevidomé.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: