Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Novými EKG přístroji vyšetřují pacienty v přerovské nemocnici

5.6.2019

Nemocnice Přerov, která patří do skupiny AGEL, je vybavena novými EKG přístroji. Nové vybavení je jednoduché na obsluhu a pacientům poskytuje nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického pole, které se šíří až na povrch těla, kde ho lze snímat pomocí EKG přístroje.

Celkem šest kusů nových EKG zařízení k monitorování srdečního rytmu bylo pořízeno jako náhrada za již opotřebované a technicky zastaralé přístroje na oddělení ARO, chirurgie, neurologie, do neurologické ambulance a Léčebny dlouhodobě nemocných.

EKG vyšetření patří k nejzákladnějším vyšetřením a lékařům dává přehled o elektrické aktivitě srdce. Při vyšetření, které trvá jen malou chvíli, leží pacient na lůžku na zádech s obnaženou horní polovinou těla a kotníky. Elektrické potenciály, ve formě jako takzvané EKG křivky, jsou pak zaznamenávány, většinou na speciální tepločivný papír. Lékař pak podle jejich specifického tvaru rozezná různá onemocnění srdce.

„Málokdo ví, že EKG slouží lékařům už přes sto let. První záznamy elektrické aktivity srdce provedl holandský lékař Einthoven už v roce 1906. Pacient – kvůli dobrému kontaktu elektrod s povrchem těla – musel mít končetiny ponořeny do nádoby se slanou vodou,“ uvádí primář interního oddělení Nemocnice Přerov doc. MUDr. Dan Marek, Ph.D. Ve srovnání s historií má pacient při dnešním vyšetření na hrudníku a na končetinách upevněny elektrody, které jsou napojeny na monitorovací systém, jen na krátkou chvíli. Nejčastěji jsou pak křivky přímo digitalizovány do počítače a vytištěny v běžné tiskárně.

„Jde o velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému dostane lékař dokonalý přehled o elektrické aktivitě srdce. Nové přístroje budou napříč odděleními naší nemocnice využity k diagnostice bolestí na hrudi, dušnosti, pocitů bušení srdce a dalších potíží,“ říká primář Marek a dodává, že lidé, kteří nemají žádné zdravotní problémy, se s EKG nejčastěji poprvé setkávají po 40. roce věku v rámci pravidelné preventivní prohlídky.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: