Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Dvanáct nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců v Nemocnici Přerov

9.1.2020

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí získalo dětské a novorozenecké oddělení Nemocnice Přerov, která patří do skupiny AGEL. Celkem dvanáct nových monitorů dechu v celkové hodnotě přesahující 24 tisíc korun předala Nadace Křižovatka zástupcům nemocnice. Nové monitory budou hlídat jak čerstvě narozené děti, tak děti v kojeneckém věku hospitalizované na dětském oddělení Nemocnice Přerov.

Monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také bezdeší neboli apnoe pauzy (bezdeší). „Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte, aby v případě, že dojde dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu okamžitě spustil alarm, který přivolá pomoc zdravotnického personálu nebo rodiče. Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do 6 měsíců až jednoho roku věku dítěte, kdy 95 % náhlých úmrtí v kojeneckém věku postihuje děti právě do 6 měsíců věku,“ radí MUDr. Jaroslav Bouchal, primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Přerov.

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

Monitory dechu pro Nemocnici Přerov zajistila Nadace Křižovatka z prostředků poskytnutých společnostmi TEPLO PŘEROV, CHAPS a na dva monitory společně přispěli zaměstnanci KSK Precise

Motion. „Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Cena nového monitoru dechu je okolo 2 000 korun, v Nemocnici Přerov si jej ale díky spolupráci s Nadací Křižovatka mohou rodiče za 900 korun zapůjčit, a to na šest měsíců. Lidé zde mají jistotu, že se jim do rukou dostává správně fungující přístroj. „„Maminky chtějí často ušetřit a kupují monitory z druhé ruky, ale nikdy nevíte, jak se k nim původní majitel choval a jakého je jeho stáří. Výrobce zaručuje životnost přístroje 3 roky. Poté přístroj může ztratit citlivost a měl by se zlikvidovat,“ doplňuje primář MUDr. Jaroslav Bouchal s tím, že nemocniční přístroje určené k zapůjčení procházejí pravidelným servisem. „Rád bych touto cestou poděkoval Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám, které svým darem zachrání život nejednomu dítěti,“ uzavírá primář MUDr. Jaroslav Bouchal.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: