Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

ZRUŠENO - Své ledviny si předcházejte, radí primář hemodialýzy Nemocnice Přerov

4.3.2020

Ledviny stojí v centru metabolismu, plní v organismu celou řadu důležitých funkcí, odstraňují zplodiny látkové přeměny, vylučují spousty cizorodých látek, regulují množství vody a minerálů, mají vliv na krevní tlak, na krvetvorbu a na pevnost kostí. Jejich špatná činnost tedy ovlivní fungování celého organismu. V rámci Světového dne ledvin proto nabádají lékaři veřejnost k důslednější péči o své ledviny.

Preventivní akce u příležitosti Světového dne ledvin se z břenového termínu odkládá na později z důvodu aktuální epidemiologické situace.

Mezi příznaky selhávajících ledvin patří například únava, slabost, apatie, nechutenství, nevolnost, otoky, dušnost, zvýšený krevní tlak. Problémem je, že počínající fáze onemocnění ledvin nemusí činit žádné výraznější potíže a onemocnění lze zjistit pouze z rozboru krve a moče.

Onemocnění ledvin lze účinně předcházet vhodným chováním. „Zejména musí člověk zajistit svému organismu adekvátní příjem tekutin, v praxi mezi 1,5-2,5 litry pitné vody za den, ovšem záleží na podmínkách, na tělesné zátěži, na teplotě okolí, na teplotě těla. Důležitým indikátorem je barva moči, která má při správném pitném režimu světle žlutou barvu,“ radí MUDr. Pavel Hejduk, primář hemodialyzačního oddělení Nemocnice Přerov.

Důležitý je podle něj i dostatek pohybu a dodržování zdravého životního stylu, byť zní tyto rady jako klišé. „Pitný režim, pohyb a pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Dále se doporučuje omezit příjem soli ve stravě, vyhýbat se lékům poškozujícím ledviny, ke kterým patří například léky od bolesti, nekouřit, udržovat si správnou hmotnost, dodržovat dietu a lékaři doporučenou léčbu při vysokém krevním tlaku a při cukrovce, docházet na preventivní prohlídky a v případě problémů s močením se nechat řádně vyšetřit,“ vyjmenovává MUDr. Pavel Hejduk a dodává, že včasná diagnóza a léčba může dotyčného uchránit před selháním ledvin a dialýzou, případně může selhání ledvin oddálit.

Hemodialyzační oddělení Nemocnice Přerov disponuje kapacitou 12 lůžek, na kterých během 24 hodin je schopno poskytnout dialýzu až 48 pacientům. Nejenže měsíčně provádí pravidelnou hemodialyzační léčbu u přibližně osmdesáti svých dlouhodobých pacientů, ale poskytuje i potřebnou léčbu i při akutních selhání ledvin. Také zajišťuje pravidelnou dialyzační léčbu pro rekreanty, kteří pobývají na Přerovsku na dovolené nebo v lázních. „Jelikož k nám na středisko spádově patří i pacienti z Lázní Teplice nad Bečvou, rekreační pacienti se u nás objevují prakticky po celý rok. V loňském roce jsme dialyzovali 5 rekreačních pacientů. Optimální počet dialyzovaných pacientů se pohybuje okolo čísla osmdesát, poté je zajištění provozu ztíženější, ale snažíme se vždy vyhovět všem pacientům tak, aby dostali potřebnou profesionální péči a byli spokojení,“ říká Mgr. Jarmila Pfeilerová, vrchní sestra Hemodialýzy Nemocnice Přerov s tím, že součástí oddělení je i nefrologická ambulance, kde personál vyšetřuje a léčí pacienty s postižením ledvin nejrůznějšího původu.

Chronické onemocnění ledvin postihne během života každého desátého Čecha, zvýšené riziko mají lidé s vysokým krevním tlakem, s cukrovkou, s nadváhou, s nemocemi srdce a cév, kuřáci, rizikové je také užívání některých léků a některá dědičná onemocnění. Bohužel někdy onemocní i lidé bez těchto rizikových faktorů. Naštěstí ne vždy tato onemocnění končí selháním ledvin, ale pokud k tomu dojde, pak je nezbytná dialyzační léčba. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: