Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Lékaři Nemocnice AGEL Přerov operují s novými kostními vrtačkami

15.7.2020

Vyšší komfort pro pacienty i personál přerovské nemocnice přinese použití deseti nových kostních vrtaček. Osm nových vrtaček bylo zakoupeno pro ortopedické oddělení a dvě pro chirurgické oddělení. Hodnota nových přístrojů, které zkrátí průběh operací, je téměř tři milióny korun.

Nové ortopedické vrtačky budou využity nejčastěji u operací pacientů vyžadujících náhradu umělých kloubů, plastik zkřížených vazů a korekci deformit nohou. Ročně lékaři využijí vrtačky u zhruba tisíce ortopedických operací. „Pořízení těchto vrtaček ocení nejen naši lékaři, ale především pacienti, protože toto vybavení operačního sálu zpřesní průběh ortopedických operačních zákroků. Výsledkem tak bude mimo jiné i lepší rekonvalescence operovaného pacienta. Pro operatéra tyto inovace přináší větší komfort a přesnost, pro pacienta zase menší traumatizaci tkání a zkrácení operačního času," uvedl primář ortopedického oddělení MUD. Pavel Přikryl, PhD.

Kostní chirurgická akumulátorová vrtačka Colibri je univerzální pohonná jednotka na baterie, která slouží jako pohonný systém pro různé nástavce pro traumatologii a chirurgické zákroky na rukou a nohou. Různé nástavce se nasazují na pohonnou jednotku a podle jejich typu slouží k vrtání, šroubování, frézování, oscilačnímu pilování, nebo zavádění Kirschnerových drátů. „Velkou výhodou akumulátorových vrtaček je jejich nízká hmotnost, snadná manévrovatelnost, při níž nebrání a nezavazí operatérům kabel, jak je tomu u vrtaček na vzduchový pohon,” vysvětluje primář Přikryl s tím, že akumulátorové vrtačky používají převážně pro traumatologické operace, při nichž je třeba vrtat do kosti.

Nová chirurgická vrtačka usnadní práci operatérům a je zároveň šetrnějším prostředkem pro pacienty. Pro operující lékaře je oproti původním lepší v tom, že má ergonomický tvar a sedne tak lépe do ruky, je mnohem lehčí a v neposlední řadě má bohatší vybavení, kdy na jednotlivé druhy vrtání i řezání lze zvolit speciální hlavu a instrumenty. „Při použití nové vrtačky se také zkrátí délka operace až o polovinu, což je hlavním přínosem pro pacienta. Zkrátí se tak jeho pobyt na operačním sále a tedy i délka nezbytné anestezie. S kratší dobou souvisí i menší krevní ztráty a nároky na transfuzi,“ doplnil primář Přikryl.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: