Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Přerov vítají dárce krve i v době koronaviru

22.9.2020

Transfuzní stanice v Nemocnici AGEL Přerov připravuje na poslední zářijové úterý (29. 9.) akci pro dárce krve nazvanou „Odběr darovaný od srdce“, která se koná u příležitosti Světového dne srdce.

Darovat krev může přijít každý občan ve věku ve věku od 18 do 65 let (prvodárci ve věku do 60 let). „Podmínkou je to, aby se člověk cítil zdravý a nebyl v pracovní neschopnosti,“ informoval MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov. Jak doplnil, krev mohou darovat i lidé, kteří v minulosti prodělali onemocnění způsobené koronavirem.

Dárci z řad zcela vyléčených pacientů s mírným, spíše bezpříznakovým průběhem nemoci, mohou krev darovat po plném uzdravení a ukončení izolace. „V jejich případě však doporučujeme před darováním krve ještě minimálně 14denní odklad. Dárci, kteří měli závažnější průběh nemoci a byli hospitalizovaní, mohou darovat krev nejdříve 14 dní po plném uzdravení a ukončení izolace,“ upřesňuje primář MUDr. Štefan Repovský.

Evidence a příjem dárců probíhá v Nemocnici AGEL Přerov od 6 do 8 hodin. Po zaevidování následuje odběr krevního vzorku, vypsání dotazníku dárce krve, vyšetření a propuštění lékařem. Pokud lékař uzná dárce za schopného darování, následuje samotný odběr. „U evidence k odběru se dárce musí prokázat průkazem totožnosti s fotografií a průkazem zdravotní pojišťovny. S ohledem na kapacitu odběrů je vhodné, aby se dárce k odběru krve předem objednal telefonicky nebo emailem,“ připomíná Veronika Němečková, vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

Primář Štefan Repovský rovněž uvedl, že v období počátku epidemie zaznamenali v Nemocnici AGEL Přerov úbytek dárců. „Snažíme se získávat nové dárce zejména ve spolupráci se stávajícími dárci středních a vyšších ročníků. Nejvíce se nám osvědčil osobní příklad a darování kolektivů. Ať už to jsou sportovci, Policie ČR, dobrovolní hasiči, střední školy či akce podporované většími firmami,“ vysvětlil primář MUDr. Štefan Repovský a dodal: „Soukromá plazmaferetická centra lákají dárce na finanční odměny a dary, které my jim nemůžeme poskytnout. Základem by však opravdu měl být dobrý pocit z toho, že člověk pomohl potřebným. Pocit, že jsem pomohl zachránit lidský život, ten je určitě k nezaplacení a já to považuji za pravé a nefalšované hrdinství.“

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: