Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Miminka v porodnicích AGEL přicházejí na svět každý den. Na poslední přestupný rok 2020 se jich ve Vítkovicích, Šternberku, Prostějově a Přerově narodilo sedm

1.3.2024

Ostrava, 28. 2. 2024: Narozeniny jednou za čtyři roky a neobvyklé datum narození v občanském průkaze. Přestupný rok však v porodnicích skupiny AGEL není zdaleka tak výjimečným, jak by se mohlo zdát, jak plyne ze statistik porodnic. Datum ale mezi maminkami oblíbené příliš není.

Porodnice Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice potvrzuje, že porody na přestupný rok nejsou mezi maminkami příliš populární. V plánu zde nemají na 29. 2. žádný porod. „Vyhovět na přání nemůžeme, čas porodu musí být vždy zaznamenán zcela přesně, z praxe ale víme, že maminky datum 29. 2. spíše nechtějí,“ říká staniční sestra porodních sálů Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Vítkovice, Petra Chromková. Během posledních přestupných let se zde narodilo 7 dětí (2016 – 6 dětí, 2020 – 1 miminko).

V oblíbené Nemocnici AGEL Šternberk letos žádný naplánovaný porod na 29. 2. 2024 nemají, ale přece jen jedno miminko na svět přišlo, malá Danielka. A co se přestupných let týká, nejrušněji zde bylo v roce 2016 - narodili se 4 kluci. V roce 2020 to byli dva kluci a jedno děvčátko. „Nemáme prozatím na tento den naplánovaný žádný porod. Pokud by se nějaký plánoval, bude to určitě z důvodu porodnického a ne z důvodu data,“ říká Radka Sedláčková, vrchní sestry Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

V Nemocnici AGEL Přerov se v roce 2016 narodilo jedno děvčátko, v roce 2020 jedno děvčátko a jeden chlapec. Na zítřek nemají naplánovaný žádný císařský řez a s žádostmi o oddalování nebo uspíšení porodu se nesetkali. „Všechny porody, i ten na přestupný rok u nás probíhají stejně. Maminky spíše s úsměvem glosují, že ušetří na trojích narozeninách,“ říká s úsměvem

Mgr. Radmila Šimoníková, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

V Nemocnici AGEL Prostějov se v roce 2016 narodili dva chlapci a dvě děvčátka. O čtyři roky později to byl jeden chlapec. „Nemáme naplánované žádné porody. Je to pro nás běžný pracovní den,“ dodala Bc. Věra Tisoňová, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: