Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Obsah keramické nádoby staré 3 000 let byl odhalen prostřednictvím CT Nemocnice AGEL v Přerově

17.7.2024

Přerov, 17. července 2024: Výstava Detektory v archeologii na Přerovsku v Muzeu Komenského v Přerově představuje zajímavé archeologické nálezy z různých časových období. Jedinečným exponátem výstavy je také depot bronzových předmětů starý 3000 let, který byl v roce 2020 objeven Tomášem Melichem ve Staré Vsi. Tento nález z pozdní doby bronzové mohl díky spolupráci s Nemocnicí AGEL Přerov projít v rámci přípravy výstavy skenováním na počítačové tomografii. Vyšetření nálezu trvalo asi půl hodiny a splnilo svůj účel.

„S muzeem spolupracujeme dlouhodobě, ale toto je poprvé kdy vyšetřujeme podobný artefakt. Prostřednictvím CT jsme viděli hrubé obrysy předmětů, které jsou uvnitř. Trošku nás jen limitovalo, že se jednalo o kovové předměty, které na rentgenu svítí bíle a nešlo úplně přesně zhodnotit jejich povrch nebo strukturu,“ uvedl MUDr. Petr Skácel, náměstek pro léčebně preventivní péči z Nemocnice AGEL Přerov.

Výstava depot naposledy ukáže v nálezovém stavu v celku, po ukončení výstavy bude obsah keramické nádoby vypreparován a bude podroben dalšímu zkoumání.

„Nám se podařilo na CT snímcích, které můžou návštěvníci vidět, zjistit, že uvnitř keramické nádoby staré přes 3 tisíce let je ukryto velké množství bronzových předmětů, mezi nimiž zaujme na první pohled bohatě zdobená kruhová faléra, dále naprosto unikátní bronzové žebrované objímky s trny (kování) nábojů kol vozu, náramky, plechové šálky a také další kruhový ženský šperk – spirálovitě vinutý nápažník,“ doplnil Mgr. Zdeněk Schenk, Ph.D., archeolog z Muzea Komenského.

Výstava Detektory v archeologii v Muzeu Komenského v Přerově je veřejnosti přístupná
v druhém patře přerovského zámku od 21. června do 20. října 2024. Výstava představuje ukázky unikátních kovových předmětů zachráněných zásluhou dlouholeté činnosti archeologů a jejich spolupracovníků z řad uživatelů detektoru kovů, kteří se v rámci projektu Preventivní archeologie podílejí na záchraně našeho společného archeologického kulturního dědictví. K vidění jsou unikátní solitérní nálezy a soubory z jednotlivých archeologických lokalit v regionu.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: