Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Lékařka infekční ambulance radí, nepodceňovat prevenci při cestách do zahraničí

21.7.2021

Cestovatelská sezona je v plném proudu a řada z nás vyrazí na cesty za dobrodružstvím. Lékařka ambulance pro infekční choroby Nemocnice AGEL Přerov MUDr. Danuše Panovcová radí, nepodceňovat prevenci a dobře se na cesty připravit.

Jestli se v létě chystáte na cesty do zahraničí, nenechávejte nic náhodě. Pro každého cestovatele je důležité se s dostatečným odstupem před cestou poradit v příslušné instituci nebo v ambulanci cestovní medicíny. Cestovatel by měl znát, jaké je v jeho případě vhodné očkování před cestou, jaké choroby se v příslušné oblasti vyskytují nebo se s lékařem poradit o vhodných lécích, které by měl s sebou mít.

„Každému cestovateli radím se dobře připravit na cesty. Základem je být dobře informován o možnostech rizika v oblasti, do které se turista chystá. Důležité je cestovní pojištění a nezapomenout si s sebou vzít očkovací průkaz se záznamem o provedených očkováních. Turistům, které postihnou nevolnosti, může rychle ulevit vhodně vybavená lékárnička,“ říká lékařka ambulance pro infekční choroby Nemocnice AGEL Přerov MUDr. Danuše Panovcová. 

Obsah cestovní lékárničky se liší dle země, do které se turista chystá. Důležitá je také délka pobytu a dostupnost zdravotnické pomoci. V lékárničce by neměl chybět teploměr, nůžky, sterilní obvazy, náplast, dezinfekce na kůži, iontový nápoj či chladící spreje proti drobným popáleninám a repelenty. „Je vhodné mít lékárničku vybavenou léky, jako jsou analgetika proti bolesti zubů, hlavy, břicha apod. Své místo by měla najít také antipyretika proti horečce, antihistaminika proti projevům alergie či léky na střevní potíže. Nemělo by se opomenout ani na chladící gely na kůži a kapky do očí proti zánětům. V případě cestování do oblasti s těžko přístupnou zdravotní péči je dobré mít u sebe antibiotikum po konzultaci s lékařem před cestou,“ radí MUDr. Danuše Panovcová a dodává, že doporučuje léky vozit v originálním balení s ohledem na možné podezření z převážení narkotik.

Řada turistů se na cestách preventivně léčí tzv. vypálením červa tedy dobrou domácí pálenkou. Jak na tuto samoléčbu nahlíží lékařka pro infekční choroby? „Použití alkoholu na cestách jako léku může pomoci například v prevenci střevních potíží, kdy se malé množství užije ráno nalačno. Alkohol změní aciditu žaludku a tím působí antisepticky. Nelze ho však kombinovat s určitými léky a podávat ho dětem. Je dobré pamatovat na zdravou míru alkoholu a rozhodně ho nepodávat léčebně, když už jsou zjevné potíže,“ vysvětluje lékařka ambulance pro infekční choroby.

Prevence jako základ

V místě pobytu by se měl každý turista vyvarovat dlouhodobému vystavování se na slunci a chránit se před úžehem a popáleninami používáním kvalitních ochranných krémům s UV filtrem. Chránit byste se měli i před hmyzem a klíšťaty. „Na cestách za dobrodružstvím bychom se měli vyvarovat kontaktu se zvířaty, hlavně nehladit a nekrmit toulavé psy, kočky nebo opice kvůli možnému riziku nakažení vzteklinou. Při poranění doporučuji vyhledat místní ošetření, kdy je zpravidla zahájena vakcinace proti vzteklině, po návratu za více než 48 hod. do ČR by mohlo být již pozdě,“ varuje lékařka. 

Během dovolené nezapomínejte také na dostatečný příjem tekutin. „Opět záleží na místě vaši dovolené, ale obecně doporučuji používat jen vodu balenou k pití, čistění zubů, mytí ovoce a zeleniny, omývání nádobí, nepoužívat led do nápojů, konzumovat jen ovoce, které lze oloupat, nejíst syrovou zeleninu, zmrzlinu nebo tepelně nezpracovaná jídla – hlavně na ulici,“ radí lékařka MUDr. Danuše Panovcová a podotýká, že znalostí problematiky země, kam se cestuje a sebedisciplinou je možno předejít mnoha potížím a komplikacím. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: