Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Proč je nyní krve tak málo? Nemocnice dohání odložené operace, je více úrazů a z dárcovství krve vyřadí na měsíc i obyčejná cesta letadlem

13.8.2021

Mimořádná poptávka panuje v posledních týdnech po dárcích krve, neboť její zásoby se zdaleka nepřibližují těm v předchozích letech. Své o tom ví specialisté z Nemocnice AGEL Přerov, kde ruch na operačních sálech neutichl ani během prázdnin. Lékaři dohánějí odložené plánované operace, spotřebu vzácné tekutiny navyšují i časté letní úrazy a nehody, které se nevyhýbají ani samotným dárcům. V jeden den se v červnu odhlásili z plánované návštěvy hematologicko-transfuzního oddělení přerovské nemocnice z důvodu zranění dokonce čtyři dárci.

„Situace je letos výjimečná v tom, že se nemocnice snaží dohnat operace a výkony, které se musely odložit během pandemie,” vysvětluje na MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov. Zatímco v předchozích letech během července a srpna přešla plánovaná operativa do prázdninového režimu, kdy jsou dárci krve i zdravotníci na dovolené, nyní nemocnice dohánějí odložené výkony. „Zejména se jedná chirurgické o ortopedické výkony, které jsou náročnější na spotřebu transfúzních přípravků. Jen pro příklad můžu uvést, že ortopedi si při operaci endoprotézy kyčle chystají dvě až tři transfuze, při operaci kolene dvě,” pokračuje primář Repovský.

K plnému obnovení krevních zásob také brání častější vážné úrazy, typické pro období prázdnin, což také zvyšuje nároky na krev. „Letní nehody se týkají bohužel i našich dárců. Například v závěru června se nám stalo, že z dvaceti objednaných dárců čtyři nedošli z důvodu úrazů. Jeden spadl na kole, museli mu šít hlavu, další zase skončil se sádrou na noze,” vzpomíná na nedávné peripetie MUDr. Štefan Repovský.

Mezi další důvody komplikující plnou obnovu zásob krevních složek patří preventivní dočasné vyřazení z dárcovství nejen v letních měsících. „Mezi nejběžnější případy preventivního dočasného vyřazení z dárcovství je přisátí klíštěte s odkladem 1 měsíc a trávení dovolené v zahraničí, kdy jsme nuceni dárci zachovat odklad odběru 1 měsíc po návratu z evropských zemí a plných 6 měsíců po návratu ze zemí mimo Evropu. Například severní Afrika nebo Turecko jsou oblasti s výskytem krví přenosných nemocí a tam je karanténa 3 až 6 měsíců,” upozorňuje primář s tím, že aktuálním problémem je i letecká doprava. „Hlavně v důsledku pandemie, každý kdo cestoval letadlem, je na měsíc z dárcovství vyřazen,” dodává.

Preventivní dočasné vyřazení se týká také osob po onemocnění covid-19 nebo po očkování proti koronaviru. To vyřadí dárce v případě dominantně aplikované vakcíny v České republice pouze na jeden týden po první i druhé dávce. Přesto zdravotníci v přerovské i prostějovské nemocnici registrují, že ačkoliv je mezi jednotlivými dávkami vakcinace pauza několik týdnů, cestu si v tomto období na hematologicko-transfuzní oddělení najde málokterý dárce. „Darovat krev lze již sedm dnů po první i druhé dávce vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer/BionTech,” potvrzuje MUDr. Štefan Repovský.

Nemocnice AGEL Přerov se snaží akutní nedostatek krve řešit mobilizací dárcovské základny i mimořádnými odběrovými dny. Dárci se k odběru krve a plazmy mohou objednávat emailem transfuzni@npr.agel.cz, nebo telefonicky 581 271 103, veškeré informace jsou k dispozici pak na webu nemocnice. Kdo má chuť darovat nejcennější tekutinu a má to blíž do Prostějova, může využít služeb hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. Na internetových stránkách nemocnic jsou dostupné všechny důležité informace pro prvodárce i pravidelné dárce krve. Také AGEL Transfuzní služba zveřejňuje vše podstatně na webu transfuznisluzba.agel.cz a v případě dotazu se může každý obrátit na bezplatnou telefonní linku 800 300 600. 

„Aktivně vyzýváme naše dárce formou zvací SMS, nebo přímo telefonicky k tomu, aby k nám krev přišli darovat. Prosíme tedy všechny, kteří jsou v dobré zdravotní kondici a ve věku 18-60 let, aby k nám přišli, darovali krev a pomohli tak v této náročné době všem potřebným,” obrací se na veřejnost  MUDr. Štefan Repovský.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: