Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

50 000 podaných vakcín! Očkování v Klubu Teplo splnilo svůj účel a nyní se vrací do Nemocnice AGEL Přerov

27.8.2021

Provoz velkokapacitního očkovacího centra v přerovském Klubu Teplo končí po pěti měsících, během kterých v něm zdravotníci z Nemocnice AGEL Přerov aplikovali 50 tisíc vakcín proti onemocnění covid-19. V nejhektičtějších dnech se v objektu na Horním náměstí podařilo obsloužit až 100 lidí za hodinu. Nyní se očkování vrací do areálu přerovské nemocnice.

„Pravý čas k ukončení velkokapacitních očkovacích center nastal a jsou k tomu tři důvody,” říká na úvod MUDr. Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční pod kterou spadá Nemocnice AGEL Přerov. „První důvod je ten, že velkokapacitní očkovací centrum splnilo svůj účel, protože se podařilo proočkovat ve velké míře potřebné věkové skupiny a zájem o očkování nyní přirozeně klesá. Dále je třeba vzít v potaz fakt, že nemocnice obnovila plný provoz a množství pracovníků, které je alokováno v očkovacím centru v centru by chybělo při poskytování péče pacientům v přerovské nemocnici. Září, říjen a listopad jsou obecně velmi silné měsíce v plánované i akutní zdravotnické péči,” vysvětluje dále předseda představenstva. Třetím důvodem je pak podle MUDr. Ševčíka souběžné rozvolnění kulturního a společenského života, kdy má i řada spolků či organizací zájem vrátit kulturu do míst, která jsou pro to primárně určena.

Od začátku očkování vakcínami proti onemocnění covid-19 lékaři Nemocnice AGEL Přerov aplikoval 58 500 dávek, z toho 50 tisíc bylo v městském Klubu Teplo a více než v 90 % aplikací se jednalo o vakcínu Comirnaty od společnosti Pfizer/BionTech. Nejstaršímu očkovanému bylo rovných 100 let. Od 7. dubna do 27. srpna se  v centru vystřídalo 14 lékařů a 50 nelékařského personálů z různých oddělení a denně zde pracovalo 15 až 20 z nich. „Denní rekord aplikovaných dávek je 822 a bylo to v červnu. Celkově byl měsíc před prázdninami z pohledu vakcinace nejsvižnější a hranici 800 dávek za den se nám podařilo překonat několikrát,” přidává konkrétní čísla MUDr. Štefan Repovský, náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Přerov s tím, že zdravotníci ani jednou nezaregistrovali u očkovaných anafylaktickou reakci.

Přesto došlo v Klubu Teplo i na mimořádné chvíle. „Jednomu lékaři se podařilo u příchozího muže odhalit začínající mozkovou příhodu. Všiml si příznaků, ihned je odhalil, správně je vyhodnotil a okamžitě zareagoval. Pacient byl převezen do iktového centra a předešel tak zřejmě závažným zdravotním problémům,” potvrzuje událost MUDr. Repovský.

Oba odborníci se shodují, že rozhodnutí vytvořit v Přerově velkokapacitní očkovací centrum bylo správné a jeho potenciál se následně podařilo naplnit na maximum. „Samotné zřízení i provoz očkovacího centra mimo nemocnici hodnotím velice pozitivně. V magistrátu Přerova jsme měli mimořádnou podporu a za to všem velice děkuji. Týká se to také městské policie, hasičů a mnoha dalších. Magistrát byl velice aktivní, jeho zástupci začali s námi ihned spolupracovat,” pochvaluje si MUDr. Jiří Ševčík a MUDr. Štefan Repovský doplňuje: „Prostor klubu i parkoviště, které se nachází na Horním náměstí, byl velice vyhovující a k tomu se připojila ochota města. Navíc strážníci městské policie neřídili jen organizování očkování, pomáhali i starším lidem a podobně.”

Díky očkovacímu centru mimo areál přerovské nemocnice se podařilo eliminovat všechna infekční rizika a zároveň umožnit vakcinaci velkému počtu lidí během velice krátké doby. „Významně se odlehčilo provozu nemocnice, protože si nelze představit, že by se v ní protočilo během dne 800 lidí, mnoho z nich navíc v doprovodu příbuzných,” říká dále náměstek pro léčebně preventivní péči. Navíc by docházelo v nemocnici k nežádoucí kumulaci a setkávání zdravé populace s infekčními pacienty. „Bylo rozumné rizikovou populaci na očkování zvát do jiných prostor mimo nemocnici, kde hrozila větší šance, že se setkají s nemocnými, například s těmi, kteří zde docházeli na testy,” poznamenává předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční.

Očkování se nyní vrací zpět do Nemocnice AGEL Přerov, kde je vše již z předchozích měsíců k dispozici  a připraveno. „Jsme zde schopni očkovat až 600 zájemců týdne, což je v současné době naprosto dostačující,” uzavírá MUDr. Štefan Repovský.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: