Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Sympozium AGEL podpořilo elektronizaci zdravotnictví. Důležité je, aby se do systému zapojili všichni poskytovatelé zdravotnické péče

24.9.2021

Olomouc, 24. září 2021: Jedním z hlavních témat XIV. Sympozia AGEL v Olomouci byla elektronizace zdravotnictví. Panelová diskuze k tomuto tématu se uskutečnila za účasti předních odborníků z Čech, Slovenska a Izraele. Diskutující se shodli, že zásadním předpokladem efektivity elektronizace zdravotnictví je především její realizace s co největším počtem zařízení v sektoru s připojením na jednotný modul s otevřenými, ale zabezpečenými daty pro zúčastněné.

,,Aktuálně realizujeme projekt elektronizace ve dvanácti všeobecných nemocnicích ministerstva zdravotnictví s celkovým počtem 8000 lůžek,uvedla Dorin Morag, projektová manažerka elektronizace zdravotnictví z Ministerstva zdravotníctva Izraela. ,,Našm cílem jsou jednotlivé klinické záznamy, rychlé nasazení projektu do praxe, zapojení všech oddělení, ambulancí, operačních sálů a zapojení všech všeobecných nemocnic ministerstva zdravotnictví, uvedla izraelská odbornice s tím, že z hlediska perspektivy se počítá s propojením systému s dalšími všeobecně dostupnými daty a informacemi v Izraeli.

Ing. Elena Májeková, členka představenstva Union zdravotná poisťovňa a.s. prezentovala zkušenosti Slovenska s elektronizací zdravotnictví. ,,Na Slovensku je zavedený eHealth, který obsahuje vícero modulů. Nejrozšířenější je eRecept, kterému, bohužel, výrazně „pomohlcovid. Dnes je do tohoto systému přihlášených až 80 % poskytovatelů zdravotní péče a až 93 % receptů je dnes předepisovaných elektronicky,uvedla Ing. Májeková s tím, že negativem je rozdílné používání modulů v rámci jednotlivých zdravotních pojišťoven.

Představitelé skupiny AGEL se shodli na tom, že elektronizace zdravotnictví je nevyhnutelná a její realizace nebude snadná, ale postupný přechod k plně elektronizované zdravotnické dokumentaci s důrazem na praktičnost, efektivitu sdílení informací, automatizaci a kontinuitu dat bude obrovským přínosem pro celý segment. „Velmi dobře vnímáme nedávno přijatý zákon o elektronizaci zdravotnictví, který nám výrazně v tomto projektu pomůže. Důležité ale je, aby se realizovalo propojení mezi všemi poskytovateli zdravotnické péče. Jako první jsme zavedli program AGEL PARTNER, který zjednoduší práci a bude přínosem i pro pacienta, protože bude přesně vědět, kdy a kam má přijít k lékaři a bude obsahovat informace o medikaci, uvedla 1. místopředsedkyně představenstva AGEL a.s. MUDr. Marie Marsová, MBA k aktuálnímu stavu projektu elektronizace v rámci skupiny AGEL. Samozřejmostí je důsledná ochrana dat a ochrana zdrojů v rámci kybernetické bezpečností.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: