Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Přerov se loni narodilo 816 dětí

5.1.2022

Celkem 816 dětí se v roce 2021 narodilo v Nemocnici AGEL Přerov. Mezi novorozenci bylo 381 chlapců a 435 děvčátek, z toho hned čtyři páry dvojčat. V devíti případech přitom zdravotníci pomáhali u porodu covid pozitivních maminek, které všechny porodily bez komplikací. První letošní miminko pak přišlo na svět 2. ledna v 1:22 hodin, kdy se narodil malý Dominik.

Stejně jako v roce 2020, i v roce 2021 se porodnost v Nemocnici AGEL Přerov přehoupla přes osmistovkovou hranici, i když v roce 2020 bylo porodů ještě o 32 více. Nejplodnějším měsícem byl v roce 2021 červenec, kdy se narodilo 86 dětí. Nejméně dětí se naopak narodilo v srpnu, kdy jich bylo pouze 50. Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla přitom i v uplynulém roce ta tradiční, česká.

„Mezi holčičími jmény vítězila Eliška, Amálie, Adéla či Tereza, mezi jmény chlapců zase Jakub, Adam, Matyáš či Tomáš,“ prozradila Mgr. Radmila Šimoníková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Přerov. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2021 se v přerovské porodnici narodily například i děti se jmény Azer, Fabricio, Liv, Barnabáž či Kiara.

Prvním miminkem letošního roku se pak stal malý Dominik, který přišel na svět 2. ledna v 1:22 hodin. Vážil 3400 gramů a měřil 49 centimetrů. Malý Dominik se tak stal prvním přerovským dítětem v tomto roce. Jeho maminka má trvalé bydliště v Přerově a těší se ze svého prvního miminka.

Specifikem letošního roku pak byly porody covid pozitivních rodiček, kterých bylo v přerovské porodnici celkem 9. „Tyto porody si vyžádaly speciální přístup i ochranné pomůcky, ve všech případech ale proběhly bez komplikací a všechny maminky i miminka jsou v pořádku,“ uzavírá Mgr. Šimoníková.

Porodnice Nemocnice AGEL Přerov nabízí budoucím maminkám uzavřené porodní boxy kompletně vybavené pro péči o rodičku a narozené dítě, které poskytují rodičce i jejímu partnerovi maximální soukromí. Maminky mají během porodu k dispozici rehabilitační balony, žebřiny, lano, vak, žíněnku, stoličku, sprchu, křeslo, rádio s CD přehrávačem či aromalampu. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň organizuje předporodní kurzy a intenzivně podporuje kojení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: