Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Životy pacientů se selháváním vitálních funkcí zachrání v Nemocnici AGEL Přerov nové ventilátory

12.4.2022

Pacienti v nejvážnějších stavech, u kterých selhávají základní životní funkce, budou mít v Nemocnici AGEL Přerov k dispozici nové moderní vybavení, které bez nadsázky zachraňuje životy. Jedná se konkrétně o plicní ventilátory Carescape, které pomáhají pacientům s dýcháním v kritických stavech. Kromě šestice nových plicních ventilátorů navíc nemocnice zakoupila také nové resuscitační vozíky, které usnadní intenzivní péči o kriticky nemocné pacienty

„Plicní ventilátory jsou obrovským pomocníkem při léčbě pacientů se selháváním hlavně plicních funkcí a v současné době, kdy se celý svět stále ještě potýká s pandemií koronaviru, to platí dvojnásob. Mimo pandemii ventilátory na našem oddělení ročně využilo okolo stovky pacientů, v době pandemie to bylo ale až 160 lidí ročně,“ vysvětluje MUDr. Petr Dušek, primář ARO Nemocnice AGEL Přerov.

Plicní ventilátory konkrétně snižují dechovou práci, zlepšují okysličení organismu a pomáhají vylučovat CO2 u pacientů, kteří jsou v kritickém stavu a selhává jim respirační systém. Šestice nových modelů Carescape, které má Nemocnice AGEL Přerov čerstvě k dispozici, přitom oproti původním nabízí širší možnosti.

„Nové ventilátory výrazně rozšíří možnosti monitorování ventilace či monitorace nepřímé kalorimetrie. Rozšířená monitorace ventilace se uplatní při konceptu protektivní ventilace, jejímž cílem je minimalizace poškození plic během umělé plicní ventilace. Monitorace nepřímé kalorimetrie zpřesní nastavení výživy kriticky nemocného pacienta pro každého pacienta na míru,“ vysvětluje primář Dušek.

Druhou novinkou na oddělení ARO jsou pak resuscitační vozíky, které jsou součástí vybavení jednotky intenzivní péče a slouží k umístění rozličných pomůcek a léků, které zajištují intenzivní péči o kriticky nemocné pacienty. V Přerovské nemocnici tyto vozíky v době pandemie využilo až 170 pacientů ročně.

„Výhoda resuscitačních vozíků spočívá ve zlepšení organizace práce na oddělení. Pomůcky a léky jsou více po ruce sestry, a tím pádem i blíže u kriticky nemocného pacienta,“ vysvětluje MUDr. Dušek s tím, že celková výše investice do nového vybavení oddělení vyšla na téměř 4,5 milionu korun

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: