Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Bezplatné vyšetření znamének nabídnou zdravotníci v Nemocnici AGEL Přerov

20.5.2022

K Evropskému dni melanomu, za který byla v České republice zvolena středa 25. května, se letos připojují čeští dermatologové napříč regiony. Do hromadné osvětové akce je zapojeno celkem 38 kožních ambulancí po celé České republice, včetně kožní ambulance v Nemocnici AGEL Přerov, ve které zdravotníci nabídnou zájemcům možnost bezplatných vyšetření i informace ohledně prevence kožních nádorů. Osvětovou akci pro veřejnost pořádá nemocnice ve středu 25. května od 8 do 14 hodin a vstup na ni je zdarma.

„Cílem námi pořádané akce je připomenout lidem, že podezřelá znaménka je dobré nechat zkontrolovat lékařem. Jen v Česku zemře každoročně na jeden z nejzhoubnějších kožních nádorů, melanom, okolo 300 lidí. Včasný záchyt přitom dokáže v drtivé většině případů vážným dopadům na zdraví člověka spolehlivě zabránit,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Meričko, vedoucí lékař kožní ambulance Nemocnice AGEL Přerov.

Návštěva lékaře je vhodná v případě, že objevíte znaménko zvláštně asymetrické, se zvláštním okrajem, nezvyklou barvou nebo velikostí. Varovnými signály je pak také svědění nebo jednoznačně krvácení. Na místě je nechat si prověřit pigmentová znaménka jednou ročně, v případě obtíží samozřejmě dříve.

„Kontrola znamének a kožních útvarů je rychlá a opravdu zcela bezbolestná. Probíhá pomocí dermatoskopu, což je v podstatě velká osvětlená lupa. Během několika minut přitom hned vidíme, jaký je charakter dané léze, a můžeme navrhnout další postup,“ popisuje MUDr. Meričko s tím, že právě toto vyšetření nabídnou zdravotníci příchozím v rámci Evropského dne melanomu, který proběhne v kožní ambulanci přerovské nemocnice 25. května od 8 do 14 hodin. Rezervace konkrétního času na akci je možná na adrese www.denmelanomu.cz/registrace-klienta, není však nutná – stačí si najít čas a dostavit se.

Problematická znaménka lze pak chirurgicky odstranit, což je jednoduchý zákrok, který standardně probíhá v lokálním znecitlivění během pár minut a pacient poté ihned odchází domů. Každé vyřezané pigmenové znaménko se pak posílá na histologický rozbor. V případě nálezu melanomu se při histologickém vyšetření zjišťují vybrané parametry, na základě kterých se pak určuje další léčebný postup. V případě záchytu závažnější formy melanomu je pak nutná i onkologická léčba.

„Melanom patří mezi nádory, jejichž incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. Právě preventivních vyšetření kůže v minulých dvou letech v době pandemických opatření covid-19 významně ubylo,“ říká MUDr. Meričko s tím, že ke snížení počtu pacientů s melanomem je kromě vyšetření kůže také důležité dodržování preventivních opatření, mezi která patří omezení návštěv solárií, vyhýbání se intenzivnímu působení slunečního záření a používání ochranných prostředků (krémy s ochranným faktorem, pokrývka hlavy), a to nejen u dětí.

„Mezi rizikovější skupiny patří lidé s dysplastickými znaménky nebo vrozenými tmavými pigmentovými znaménky, lidé, u kterých došlo ke spálení kůže - především v dětství, dále návštěvníci solárií a milovníci opalování, ale i lidé s pozitivní rodinnou anamnézou melanomu nebo anamnézou předchozího onemocnění melanomem,“ jmenuje lékař s tím, že v kožní ambulanci Nemocnice AGEL Přerov zdravotníci jen v loňském roce diagnostikovali sedm nových případů melanomu, z nichž naštěstí drtivá většina byla ale zachycena v časném stádiu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: