Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nemocnice AGEL Přerov zve dárce krve na tradiční oslavu jejich svátku

9.6.2022

V úterý 14. června napříč kontinenty oslavují svůj den dobrovolní dárci krve, kteří nezištně darují kus sebe, aby pomáhali jiným. K oslavám Světového dne dárců krve se přitom již tradičně připojuje i Nemocnice AGEL Přerov, která nabídne dárcům krve a krevních složek tematicky zaměřený odběrový den s odměnou. Všichni dobrovolní dárci krve si tak budou moci v úterý 14. června z odběrové místnosti odnést kromě dobrého pocitu z ušlechtilého činu také dobroty na cestu i osvěžující zmrzlinu.

„Našich dárců si neskonale vážíme a snažíme se je oceňovat kdykoliv to je možné. Světový den dárců krve je tak další tematickou příležitostí, kdy jsme pro naše dárce krve a krevních složek připravili nějaké zpestření,“ říká MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

V rámci oslav Světového dne dárců krve bude na hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice AGEL Přerov připravena pro všechny příchozí zmrzlina a jiné pamlsky, a dárci krve se zároveň mohou zapojit do soutěže o chytré hodinky.

„Rádi uvidíme naše pravidelné dárce, ale ještě raději každého nového prvodárce, který rozšíří naši dárcovskou základnu. Během pandemie noví dárci přicházeli jen velmi málo, a řada starších ze zdravotních důvodů již musela s dárcovstvím skončit. Citelně proto nyní pociťujeme jejich nedostatek,“ prozrazuje MUDr. Repovský s tím, že během blížících se prázdnin lze navíc očekávat zvýšený počet úrazů souvisejících s letními aktivitami, a tudíž i zvýšenou poptávku po krevních transfuzích.

Zájemci o darování krve během Světového dne dárců krve mohou přicházet na hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Přerov v úterý 14. června v čase od 6 do 8 hodin, zájemci o darování plazmy pak v čase od 6 do 12 hodin. Na odběr je ale nutné se přihlásit buď pomocí online systému, nebo telefonicky na čísle 581 271 103.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let, s váhou nad 50 kg. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat studijní volno či pracovní volno s náhradou mzdy, bezplatné lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: