Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

I během prázdnin je potřeba každá kapka krve. Roste počet úrazů a také operativa se v Nemocnici AGEL Přerov v létě nezastaví

14.7.2022

Nemocnici AGEL Přerov trápí pokles pravidelných dárců krve a přísun prvodárců. Na vině je covidové období, ale také období letních prázdnin. Hematologicko-transfúzní oddělení vyzývá dárce všech krevních skupin a především ty s Rh negativním faktorem, aby zvážili dárcovství i během léta.

Léto přináší svá specifika v rámci dárcovství krve i její potřeby pro pacienty. V době letních prázdnin roste počet úrazů i nehod, kdy je potřeba pacientovi poskytnou krevní transfúzi. Naopak počet dárců v letním období klesá a to především z důvodu letních dovolených v zahraničí. „Lidé často jezdí na dovolené do oblíbených lokalit, jako je například severní Afrika nebo Turecko, kdy po příjezdu nemohou měsíc krev darovat. U mimoevropských destinací bývá tato doba ještě delší, a pak máme dárce vyblokované. Často se také stává, že lidé, kteří zůstávají v zaměstnání, pracují i za ty, kteří jsou na dovolené a zaměstnavatelé je na darování krve nepouští,“ popisuje situaci MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení a náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Přerov.

Letošní léto bude pro hematologicko-transfúzní oddělení o něco náročnější než v uplynulých letech. Nejen přerovská nemocnice bude během léta dohánět operativu, která musela být odložena během covidu. „U nás v nemocnici je situace ještě specifická tím, že jsme rekonstruovali operační sály, ve kterých se naplno operuje od dubna, a proto potřeba krve během léta pro nás bude daleko vyšší než v uplynulých letech,“ říká primář MUDr. Štefan Repovský.

Nemocnice AGEL Přerov má v současné době v evidenci 2 300 aktivních dárců. Úbytek dárců se oproti době před covidem pohybuje kolem 10 až 15 procent. Přerovskou nemocnici trápí také malé množství prvodárců. Měsíčně se k prvnímu odběru přihlásí 4 až 6 nových dárců, což je dle slov primáře o polovinu méně než v době před pandemií. Dalším problémem, které řeší téměř každé hematologicko-transfúzní oddělení, je nedostatek všech krevních skupin. „Obecně jsou nedostatkové Rh skupiny, tedy O - a A -, ale obecně rádi uvítáme každého dárce s Rh negativním faktorem,“ zmiňuje primář MUDr. Štefan Repovský.

Přestože obecně chybí krevní zásoby a příchod nových dárců, Nemocnice AGEL Přerov se nikdy nedostala do situace, kdy by musela odložit operativu. „S takovou situací si dokážeme poradit a to i díky tomu, že výborně funguje spolupráce nejen mezi jednotlivými nemocnicemi v rámci Skupiny AGEL, Transfuzní službou AGEL, ale i olomouckou nemocnicí, a když je to nutné, tak i s nemocnicemi ve Zlínském kraji. Zatím nenastala situace, bychom nemohli pacienta operovat, protože nebyla krev,“ uvádí primář MUDr. Štefan Repovský a doufá, že situace se brzy obrátí k lepšímu.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let a s váhou nad 50 kg. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Frekvence ročních oděrů činí maximálně 4 u žen a 5 u mužů. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. Nemocnice pravidelně aktualizuje své internetové stránky a sociální sítě, kde se lidé dozvědí aktuální informace dárcovství včetně aktuálně nedostatkové krevní skupiny.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: