Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Lékařka varuje: Na Vánoce a Silvestra hrozí vašim očím hned několik nebezpečí

13.12.2022

Poklidné vánoční či silvestrovské oslavy se každoročně v řadě domácností mění v dramata, která mohou mít za následek ohrožení zraku. Riziko představuje jak mechanické poranění o oblíbené vánoční dekorace, tak i intenzivní sváteční osvětlení nebo zábavní pyrotechnika. Své o tom ví MUDr. Monika Daňková, primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov, která každoročně během svátků akutní oční obtíže u pacientů řeší.

„Poměrně časté jsou během vánočního období poranění oka o jehličí stromečku, případně o jiné zimní dekorace. Jsou to prvky, které běžně doma nemáme, a tak na ně při pohybu prostorem nejsme úplně zvyklí. Pak už stačí jen nějaké nepozornost, rychlý nepromyšlený pohyb, a úraz oka je na světě,“ varuje MUDr. Daňková s tím, že poranění oka ostrým předmětem pak může vést k zánětu rohovky, což představuje nepříjemný dlouhodobý problém.

Při poranění oka proto lékařka doporučuje ihned do oka aplikovat sterilizující oční kapky a vyhledat lékaře. Pokud je v oku zapíchnutí jakýkoliv předmět, vždy je nutné jej ponechat na místě. To platí nejen pro jehličí z vánočního stromku, ale například i střepy vánočních baněk, které také představují častý problém.

Další hrozbou pak mohou být vánoční světelné dekorace – zejména pak ty, které vyzařují intenzivní světlo a navíc blikají. „Intenzivní světlo může obecně dráždit oči, což se projeví pálením, začervenáním očí a doprovodně například bolestmi hlavy nebo nevolností. V tomto případě tedy rozhodně platí pořekadlo ‚Všeho s mírou‘,“ dodává primářka Daňková.

Zcela typickou hrozbou je pak pyrotechnika. „Při použití zábavní pyrotechniky je zcela zásadní dodržování bezpečnostních pokynů, a to zejména v otázkách dodržování bezpečné vzdálenosti a nepoužívání nevybuchlé pyrotechniky. Pokud střelný prach zasáhne oko, nebo do něj dokonce z blízka vystřelí, může to mít fatální následky – nevyjímaje ztráty zraku nebo i celého oka,“ varuje primářka.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: