Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Nemocnice AGEL Přerov ročně zbaví šedého zákalu na 800 pacientů

25.1.2023

Šedý zákal, který postihuje oční čočku, trápí šedesát procent osob starších 60 let. Bolestivý sice není, ale znemožňuje ostré vidění na čtení i do dálky, kdy nepomáhají ani brýle či dioptrické kontaktní čočky. Rychlou pomoc v takovém případě přináší desetiminutová operace šedého zákalu, kterou s enormní úspěšností provádějí i v Nemocnici AGEL Přerov.

„Operace šedého zákalu je velmi běžný a vysoce bezpečný zákrok, který nevyžaduje žádná výrazná omezení pacientů před operací, ani po ní, přitom mnohdy dokáže opravdu výrazně ulevit od obtíží,“ říká MUDr. Lucie Kimmerová, zástupce primáře očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov, a dodává, že samotný zákrok probíhá ambulantně, trvá v průměru 10 minut a díky znecitlivujícím očním kapkám není nijak bolestivý. Pacientům přitom může operace zahrnující výměnu zkalené čočky za novou umělou čočku přinést významné zlepšení komfortu v každodenním životě.

„Před operací do oka aplikujeme kapky s anestetickým účinkem, takže bolest pacienti necítí. Zákrok může být jen mírně nepříjemný pro pocit tlaku na oko,“ popisuje MUDr. Kimmerová s tím, že zákrok je hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Pro šedý zákal je přitom typické, že se stav pacientů zhoršuje pozvolna, často v průběhu let. „Původně čirá čočka v oku se totiž kalí postupně, obvykle od krajů ke středu, a stejně tak se i pomalu snižuje její průhlednost a zhoršují se problémy se zrakem,“ vysvětluje MUDr. Kimmerová a upozorňuje, že v pozdějších stádiích však může šedý zákal vést až k úplné ztrátě zraku.

Důležité je proto přijít včas a věnovat pozornost již prvním varovným příznakům, jako je rozmazané či zamlžené vidění, pocit horšího vidění při řízení auta, dvojité vidění, pocit stále špinavých brýlí nebo pocit méně intenzivního vnímání barev. Častější je výskyt tohoto onemocnění u pacientů nad 65 let věku, výjimkou ale nejsou ani lidé mladší.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: