Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Hemodialýza Nemocnice AGEL Přerov významně modernizovala své vybavení

28.4.2023

Novou úpravnu vody a nový plně automatický systém míchání a distribuce kyselých koncentrátů má k dispozici oddělení hemodialýzy Nemocnice AGEL Přerov. Investice v celkové hodnotě přes 3 miliony korun zajistí nejen špičkovou úroveň péče pro pacienty s onemocněním ledvin, ale i ekonomičtější a ekologičtější řešení pro nemocnici a zároveň nižší zátěž personálu.

„Zatímco zdravý člověk přijde do styku asi se 14 litry tekutin týdně, a jeho zdravé ledviny jsou schopné vyloučit případné škodlivé látky, organismus pacienta se selháním ledvin je při dialyzační terapii vystaven až 450 litrům dialyzačního roztoku týdně a jeho nemocné ledviny nejsou schopny případné nežádoucí látky z organismu vyloučit. To je důvodem, proč musí mít voda použitá k přípravě dialyzačního roztoku mnohonásobně vyšší kvalitu než voda pitná,“ vysvětluje MUDr. Pavel Hejduk, primář hemodialyzačního oddělení Nemocnice AGEL Přerov, a dodává, že právě k tomuto účelu slouží úpravna vody, která pomocí systému různých filtrů, změkčovače a reverzní osmózy vytváří vodu, která je zbavena látek chemické či dokonce biologické povahy.

„Takto upravená voda pak slouží k výrobě dialyzačního roztoku přidáním některých iontů, hydrogenuhličitanu a případně glukózy,“ doplňuje MUDr. Pavel Hejduk s tím, že nová úpravna vody v nemocnici nahradila starší zařízení, které v nemocnici sloužilo již dvě desítky let.

Novinkou na hemodialyzačním oddělení je pak plně automatický systém centrálního míchání kyselých hemodialyzačních roztoků. „Dosud se kyselé koncentráty musely ručně roznášet k jednotlivým dialyzačním přístrojům v plastových vacích a po dialýze často zůstávaly zbytky roztoků, které jsme museli vylévat. Díky nově pořízené technologii se tomuto plýtvání s roztoky zamezí a navíc se ušetří čas i energie personálu při manipulaci s vaky. A navíc významně ubyde zdravotnického odpadu,“ uzavírá primář Hejduk.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: