Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Den prevence cévní mozkové příhody v Nemocnici AGEL Přerov veřejnost zaujal

5.5.2023

Zájem projevili obyvatelé Přerova a okolí o včerejší Den prevence cévní mozkové příhody, který se konal v Nemocnici AGEL Přerov. Akce se zúčastnilo celkem 72 osob, což přerovské zdravotníky těší, se zjištěnými výsledky už tolik spokojeni nejsou. Polovina příchozích trpěla nadváhou.

Cévní mozková příhoda, označovaná také jako mozková mrtvice či mozkový infarkt, zasáhne ročně 35 tisíc Čechů a je také hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. Nemocnice AGEL Přerov se proto rozhodla nabídnout zájemcům bezplatná vyšetření, která poodhalí, zda jedinec nepatří do ohrožené skupiny. „Ultrazvukové vyšetření karotid jsme provedli u 64 příchozích, z toho u čtyř návštěvníků jsme doporučili další podrobnější vyšetření a kontrolu u lékaře. Vyšetření EEG absolvovalo přes 30 zájemců, přičemž u jednoho z vyšetřených byl zjištěn abnormální záznam. U téměř poloviny příchozích jsme odhalili zvýšený podíl tuku v těle a nadváhu a doporučili návštěvu nutriční poradny,“ upřesňuje vrchní sestra neurologického oddělení Mgr. Alena Caletková.

Výsledky Dne prevence v přerovské nemocnici ukazují, že podobné akce mají smysl a jsou i stále velice potřebné. Akce přiměla k návštěvě lékaře bez žádanky a předchozího objednání i pacienty, kteří se dosud neléčili.

Cévní mozková příhoda nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, více muže. U žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu více než polovina případů CMP končí smrtí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: