Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 581 271 111
+420 725 797 148

O nemocnici

Přerovští ortopedi představí na Sympóziu AGEL své zkušenosti s náhradou kyčelního kloubu u dětí

11.10.2024

Přerov, Praha, 11. října 2024: Za velmi výjimečný zákrok je považována totální endoprotéza kyčlí u dítěte, přistupuje se k ní až k jako úplně poslední možnosti léčby závažných onemocnění, přesto s ní mají lékaři z Ortopedicko-traumatologické oddělení Nemocnice AGEL Přerov zkušenosti. V posledních dvaceti letech museli k tomuto řešení přistoupit hned sedmnáctkrát a o své nabyté poznatky se nyní podělí s kolegy i na pražském Sympoziu AGEL.

„Totální endoprotéza kyčle v dětském věku je stále kontroverzní téma. Odborná i laická veřejnost často vnímá kloubní náhradu jako řešení pro posledních deset, dvacet let života, ale díky moderním implantátům s životností až padesát let můžeme tento zákrok nabídnout i mladším pacientům a zlepšit jim tak kvalitu jejich života,“ říká MUDr. Pavel Přikryl PhD., primář Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Přerov s tím, že prezentace konkrétních dětských příběhů i zmíněná kontroverze jsou ideálním tématem pro sympozium a předzvěstí bohaté diskuse.

Nejčastějšími důvody pro provedení totální endoprotézy jsou Perthesova nemoc, vrozeně dysplastická kyčel nebo adolescentní skluz hlavice. Před samotnou náhradou kyčle pacienti obvykle podstoupí několik jiných operačních zákroků ve snaze vyřešit jejich ortopedické problémy. Svou roli hraje i věk pacienta. U rostoucích pacientů ortopedi totiž preferují alternativní metody jako je provádění pánevních osteotomií, osteotomií proximálního femuru či operací stříšky, na těch přerovská nemocnice spolupracuje s prof. MUDr. Janem Poulem z Fakultní nemocnice Brno. K totální endoprotéze pak lékaři přistupují až po ukončení růstu.

„Typicky je to ve věku 13 let u dívek a 15 let u chlapců, kdy už není naděje na zlepšení stavu růstem. Konkrétně naší nejmladší pacientce bylo 13 let,“ prozrazuje primář Přikryl.
Ortopedicko-traumatologické oddělení Nemocnice AGEL Přerov spolupracuje také s Dětskou nemocnicí v Brně, aby mělo dostatek případů pro udržení a rozvoj svých zkušeností v této specializované oblasti. „Každý případ je jedinečný a vyžaduje individuální přístup,“ zdůrazňuje Pavel Přikryl.

Důležitá je i následná rehabilitace, která je u dětských pacientů srovnatelná s dospělými. Lékaři kladou důraz na rychlé rozcvičení a časnou zátěž. „Samozřejmě při operaci se tým soustředí i na obnovení stejné délky obou končetin, což je pro následný výsledek klíčové,“ uzavírá primář Přikryl.

XVII. ročník mezinárodního Sympozia AGEL, kde tým přerovských ortopedů vystoupí s příspěvkem o totální endoprotéze kyčlí u dětí, bude zaměřen právě na téma ortopedie, traumatologie a rehabilitace. Samotné sympozium se uskuteční 22. až 23. října v pražském hotelu Hilton.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: